Anuncien la primera jornada de donació de plasma del 2022 a Berga: dimarts 22, a l’Espai Jove

Les campanyes arriben amb l’objectiu d’avançar cap a l’autosuficiència en plasma per cobrir les necessitats dels malalts de Catalunya

L'alcalde de Berga, Ivan Sánchez, instants abans d'una donació de sang, l'any 2019. MARC CANTURRI

Aquest març es posa en marxa el programa de donació de plasma a Berga. El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats de les persones malaltes. Durant tot l’any, hi haurà campanyes de donació de plasma i les persones donants podran inscriure’s al web donarsang.gencat.cat/plasma. La primera serà el dimarts, 22 de març, a l’Espai Jove (C/ Mn. Espel, 13) de 9:30 a 14 h i de 16 a 21 h.

Què és el plasma?

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55 % de la sang. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Al plasma es troben en suspensió les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90 %), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament de l’organisme, entre les quals destaquen:

  • Les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.
  • Els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d’aturar el sagnat quan ens tallem.
  • L’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes, com per exemple l’hemofília, diferents immunodeficiències, el mieloma múltiple, la polineuritis desmielinitzant, la síndrome de Guillain-Barré (SGB), etc. El seu tractament és l’administració de la proteïna que li falta al pacient.

Aquestes proteïnes no es poden sintetitzar artificialment, només es poden extreure del plasma de les donacions altruistes; així que l’única manera d’obtenir el tractament per a les persones malaltes és a partir de la donació de plasma.

El plasma en xifres

L’any 2020 es van fer 19.000 donacions de plasma a Catalunya, mentre que el 2021 es van assolir 25.600 donacions. Tot i això, per poder cobrir les necessitats de les persones malaltes es necessiten 70.000 donacions a l’any, més del doble de les actuals.

Ara cal importar plasma d’altres països per poder atendre totes les persones malaltes. Per revertir aquesta situació, cal facilitar al màxim la donació de plasma i fer possible que tothom pugui donar a la seva població.

L’extracció de plasma

La donació només de plasma o “plasmafèresi” consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta a la persona donant per la mateixa via.

La donació dura entre 45 i 60 minuts. El requisits són els mateixos que per donar sang: cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i en el cas de ser dona, no estar embarassada.

Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació de la persona donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies.

Per donar plasma cal fer reserva prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma

Donació de sang

El dimecres, 23 de març, l’Espai Jove també acollirà la campanya de donació de sang, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Els Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits organitzen la 8a edició de la campanya “Els Bombers i les Bomberes t’acompanyen a donar sang”.

Del 4 de març al 8 d’abril s’espera que prop de 4.000 persones vagin a donar sang a les més de 40 campanyes que hi ha repartides per tot el territori. Aquestes donacions són imprescindibles per remuntar les reserves de sang abans del període festiu de Pasqua, quan acostumen a baixar al voltant del 25 %.

La festa de donar sang

Les persones protagonistes del cartell d’enguany són bombers i bomberes del parc de Cerdanyola del Vallès, donants i professionals del Banc de Sang. Amb aquesta imatge volem que donar sang torni a ser una festa. Tot i que les donacions han estat imprescindibles en tot moment, ara, després de dues edicions marcades per les restriccions de la pandèmia, tornem a celebrar, tornem al carrer i tornem a fer que aquest acte solidari sigui un moment bonic, festiu i d’alegria.

En aquesta edició s’hi han implicat 38 parcs de bombers, que ajudaran a omplir de donants més de 40 campanyes arreu de tot el territori català. A més, la iniciativa engegada ara fa set anys pel col·lectiu Bombers amb cor compta amb la destacada col·laboració dels ajuntaments, que també s’han implicat en la realització de la campanya amb la cessió d’espais a tots els municipis.

Donacions per a les persones ateses a Sant Joan de Déu

Totes les persones que vinguin a donar sang rebran un obsequi solidari. Enguany, comptarem amb un detall 100 % solidari; un punt de llibre que es converteix en una llavor que es pot plantar, cuidar i fer créixer. Amb cada donació de sang s’ajudarà a millorar i reescriure la vida de les persones ateses als centres Sant Joan de Déu.

Pasqua, una època crítica

Les reserves de sang baixen considerablement durant la setmana de Pasqua. El canvi d’hàbits i les vacances fan que la població s’acosti menys als punts de donació. Amb aquesta campanya es vol incentivar la donació les setmanes prèvies a l’abril per tal d’assegurar que es mantenen les reserves.

Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s’extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i que els glòbuls vermells caduquen als 42 dies. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l’any i aconseguir unes 1.000 donacions diàries.

Campanyes arreu de Catalunya

Per donar sang a les campanyes amb el suport de Bombers cal reservar hora a donarsang.gencat.cat/bombers

Dissabte, 19 de març: Terrassa (Recinte Firal)

Dissabte, 19 de març: Roda de Ter

Dilluns, 21 de març: Castell d’Aro (Sala Polivalent)

Dimarts: 22 de març: Platja d’Aro (Centre Cívic Vicenç Bou)

Dimarts: 22 de març: Santa Coloma de Gramenet (BUS. Plaça de la Vila)

Dimarts, 22 de març: Sabadell (Plaça Dr. Robert)

Dimecres, 23 de març: Berga (Espai Jove)

Dijous, 24 de març: Maçanet de la Selva

Divendres, 25 de març: Girona (Plaça Catalunya)

Dissabte i diumenge, 26 i 27 de març: Calella (Fàbrica Llobet)

Dissabte, 26 de març: Esparreguera (Teatre de la Passió)

Dissabte, 26 de març: Figueres (Plaça Catalunya)

Diumenge, 27 de març: Puig-Reig (La Sala)

Dilluns, 28 de març: Granollers (Parròquia Sant Esteve)

Dilluns, 28 de març: Vielha (Palau d’Esports)

Dimarts, 29 de març: La Jonquera (La Societat)

Dimecres, 30 de març: Gavà (Plaça Jaume Balmes)

Dimecres, 30 de març: Badalona (Alcalde Xifré)

Divendres, 1 d’abril: Tortosa

Dissabte, 2 d’abril: Hospitalet de Llobregat (Parc de Bombers Hospitalet)

Dilluns, 4 d’abril: Vilafranca (Cal Figarot)

Divendres, 8 d’abril: Solsona (pendent)

Dissabte, 9 d’abril: Malgrat de Mar

Dimecres, 13 d’abril: Portbou (Casal d’Avis)

Dissabte, 16 d’abril: Camprodon (Pavelló Vell)

Dijous i divendres, 21 i 22 d’abril: Tordera

X