Com saber si necessito una pròtesi dental i quina triar

Patrocinat

Segons l’Enquesta de Salut Oral d’Espanya de 2020, el 56% dels adults d’entre 35 i 44 anys ha perdut almenys una dent. Encara que el percentatge sigui més gran en individus d’edat avançada, una dada que assenyala de nou la importància de tenir cura de la nostra salut bucodental. Tot i que, per fortuna, hi ha pròtesis per solucionar l’absència dental.

Davant la pèrdua de dents, hi ha solució

La nostra salut bucodental és imprescindible per al correcte funcionament de la nostra boca i dentadura. Tanmateix, algunes persones tendeixen a no prestar la suficient atenció a les seves necessitats, en especial la seva neteja. Al llarg del temps, el deteriorament de la salut bucodental es pot veure reflectit en diferents símptomes. Trobant, entre tants d’altres, des de patir malalties com la gingivitis o l’halitosi fins, en el pitjor dels casos, la pèrdua de dents. Aquest últim supòsit, de gran impacte en la nostra quotidianitat a causa de les dificultats que tindrem per menjar i, a més, les molèsties que provoca la sobreexposició de les nostres àvies.

Quan es donen aquests casos, molts opten per aplicar pròtesis dentals mitjançant les quals reconstruir una dent caiguda. Per a això, hi ha centres especialitzats, com ara el laboratori de pròtesis a Barcelona Pejoan, on se serveixen de l’ús de la tecnologia CadCam. Un sistema que permet dissenyar i elaborar pròtesis dentals mitjançant un programari en tres dimensions per tal de calibrar amb precisió les característiques de la nostra pròtesi. Això, unit a un flux de treball que persegueix la celeritat més gran possible perquè tant l’escàner dental i el posterior fresat de la pròtesi no estiguin subjectes a demora. D’agrair si el nostre cas és delicat o dolorós.

Quan cal una pròtesi dental?

Tot i que els hàbits i tractaments en salut bucodental hagin millorat amb els anys, la pèrdua de dents no és un cas aïllat. A Espanya, segons l’Enquesta de Salut Oral de 2020, el 56% dels adults joves han perdut almenys una dent. A hores d’ara, i lluny d’aquesta franja d’edat dels 35 als 44 anys, l’estudi també assenyalava que els individus de 65 a 74 anys han perdut una mitjana d’11 dents, afegint a la mateixa franja un 9,5% que presenta 16 o més dents absents i fins a un 7,3% de desdentats. Sumant a això l’estimació d’un percentatge de dents restants funcionals menor al referent de 21 del Consell General de Dentistes.

Com és evident, l’ús d’una pròtesi dental té com a objecte recuperar la funció de les dents absents. Tot i que, per a alguns, el cost pugui provocar cert rebuig, la realitat és que existeixen diferents cobertures per relaxar la inversió. A més de diferents tipus de pròtesis que, segons les seves característiques, ens permeten establir un criteri d’assequibilitat. Punt on es troba també l’elecció dels materials, de menor o de major resistència, i entre els quals podem escollir la resina o el composite, materials acrílics i lleugers o fins i tot pròtesis de metall. Tot, sempre després d’un estudi previ que determini quines seran les opcions més indicades.

Com es fa una pròtesi fixa unitària?

En la majoria de centres de salut dental podrem trobar dues opcions per restituir la funcionalitat de les nostres dents. D’una banda, les pròtesis removibles, basades en un aparell extern de treva i pon que conté els substituts de les nostres dents absents. Encara que pràctica, una opció quelcom engreixada i que, a més, no és invencible al deteriorament i, en alguns casos, pot causar una petita pèrdua de la nostra força de mossegada i no fixar-se bé a la nostra boca. D’altra banda, tenim les pròtesis fixes unitàries, més resistents i ajustades, de fàcil neteja, amb subtipus i el manteniment dels quals es dona cada 6 mesos a la mateixa clínica dental.

Les pròtesis dentals fixes unitàries es realitzen segons el nombre de dents absents que haurà de restituir la pròtesi. Així, en primer lloc, tenim la pròtesi de corona o funda unitària, l’aplicació de la qual s’efectua reduint la mida de la dent a substituir fins que la funda pugui fixar-s’hi amb ciment. I, en segon lloc, trobem la pròtesi fixa de pont, on cal la pèrdua d’un o més dents per reduir el volum dels seus adjacents i així aplicar una pròtesi de corona en sèrie. En tot cas, i després d’obtenir la nostra pròtesi, haurem d’evitar menjar aliments durs, mantenir una bona higiene bucodental i revisar-la freqüentment en el dentista.

Com prevenir la pèrdua de dents

Encara que hi hagi solució, el que és evidentment ideal és no arribar al punt en què necessitem substituir les nostres dents. Per això, cal recordar l’eficàcia de mantenir una correcta higiene dental —també interdental i a la mitja hora, si és possible, després de cada àpat—, tant com ho és tenir una alimentació sana. En aquest sentit, assenyalant especialment el sucre, atès que pot provocar carnisseria i deteriorar les dents, i destacant dietes centrades en fruites, verdures i peix.

Per no oblidar que els mals hàbits afecten la nostra salut bucodental, tant si es tracta de fumar o beure alcohol com de moderns les ungles. Així mateix, insistint que visitar el dentista cada sis mesos hauria de ser un criteri obligatori, atès que la seva experiència li permetrà detectar possibles amenaces contra la nostra salut bucodental que, potser, hem passat per alt.

X