El Consell triplica la partida per al pla de reactivació econòmica per “començar a fer girar la roda”

El president, Josep Lara, ho ha avançat aquesta tarda als alcaldes: el pressupost del 2022 inclourà una partida de 300.000 euros per al pla de reactivació, en lloc dels 100.000 compromesos inicialment

El pressupost del 2022 del Consell Comarcal del Berguedà inclourà una partida de 300.000 euros per al pla de reactivació econòmica. Així ho ha anunciat aquesta tarda als alcaldes el president comarcal, Josep Lara.

Inicialment, el Consell havia promès reservar 100.000 euros anuals per al pla, i així ho va fer el 2021, però la manca de concreció de les accions a desenvolupar va impedir executar la inversió i els diners es van destinar a altres accions relacionades amb la promoció econòmica. Aquest any hi havia el compromís de reservar 100.000 euros més, però finalment seran 300.000, en un moviment que Lara veu com “un cop de timó” i “una declaració d’intencions” per tornar a teixir ponts amb l’empresariat.

El president del Consell ha justificat que veu necessari aquest augment de la partida perquè “començar a fer girar la roda sempre és complicat”. I ha confiat que, quan el pla de reactivació hagi començat a funcionar, “serà més fàcil trobar subvencions que ajudin a engreixar la inversió que vingui des del Consell”.

El pacte de l’Estany Clar

L’estiu del 2021 empresaris i polítics van acordar donar prioritat a una vintena d’accions de la vuitantena que s’incloïen a la VisióACEB que la patronal d’empresaris havia presentat mig any enrere. L’acord es va ratificar en una trobada a l’Estany Clar i, des d’aleshores, s’ha batejat entre despatxos com “el pacte de l’Estany Clar”, tot i que a efectes pràctics encara no ha aconseguit passar d’una foto en un jardí de restaurant.

El document resultant d’aquell pacte és un pla que casa les idees que treballava l’Agència de Desenvolupament amb la seva Estratègia Berguedana 2020-2030, la VisióACEB de la patronal d’empresaris i les peticions dels partits polítics amb representació comarcal.

En aquell pacte, el compromís era de rescatar 100.000 euros del pressupost vigent i executar-los abans d’acabar l’any per començar a desenvolupar el pla. Els mesos van passar i, poques setmanes abans de tancar el 2021, el Consell va anunciar que destinava a altres accions de promoció econòmica els 100.000 euros que havia reservat a l’estiu per al pla de reactivació.

El moviment va molestar enormement l’empresariat, que va emetre un comunicat on donava per trencades les relacions amb el president del Consell. En les últimes setmanes, però, totes dues parts s’han tornat a reunir, la situació s’ha reconduït i Lara confia que, ara sí, el pacte de l’Estany Clar vagi més enllà d’aquell jardí.