Una granja de Vallcebre busca recuperar el valor de la llana: “Ara no sabem què fer-ne i és un residu”

Al Montseny s'hi projecta un petit obrador per rentar i comercialitzar aquesta fibra natural. Fins ara no hi havia cap lloc a Catalunya on rentar i comercialitzar la llana

L'Èric, amb una de les ovelles Ryeland de Vallcebre. NIA ESCOLÀ / ACN

Després de viatjar per tot el món com a comercial tèxtil, la Berta Flotats va decidir deixar la feina i fer realitat el seu somni: ser pastora. Així, va engegar el seu projecte a Vallcebre, al Berguedà, on ha muntat una granja on cria un ramat d’ovelles Ryeland, una raça molt preuada per la seva llana. De fet, ara mateix es tracta de l’únic ramat de Catalunya criat exclusivament per la llana. “Això s’ha deixat de fer perquè, com que no es fa servir, s’ha anat criant només per la carn”, explica. El problema és que, a Catalunya, de moment, no hi ha cap lloc on rentar-la i poder-la comercialitzar, però ara, al Montseny, està a punt de néixer un petit obrador per aconseguir que la llana deixi de ser “un residu”.

Les Ryeland són unes ovelles rodanxones, de pota curta i orelles petites, coll fort i un cap gros i arrodonit, cobert de llana fins a gairebé el musell. De fet, sovint les hi han de tallar la llana de vora els ulls perquè s’hi vegin bé.

Una ovella Ryeland amb el seu xai mamant, a Vallcebre. NIA ESCOLÀ / ACN

El més apreciat és la seva llana, de fibres fines i homogènies. El problema és que, a Catalunya, de moment, no hi ha cap lloc per rentar-la i poder-la comercialitzar. “Abans, a Catalunya, hi teníem filadores, colònies tèxtils, però ara tot això s’ha perdut i tot està a la Xina. Hem convertit la llana en un residu que substituïm per fibres de plàstic”, lamenta.

Però això canviarà aviat gràcies a l’obrador que està a punt de néixer al Montseny. Els productors podran portar-hi la llana dels seus ramats i comercialitzar-la. Mentrestant, la Berta i l’Èric, el seu company, també crien ovelles de llet per fer formatges i iogurts que comercialitzen a les valls del Pedraforca.

Berta Flotats, amb els formatges que comercialitza a les valls del Pedraforca. NIA ESCOLÀ / ACN
X