El Departament d’Educació vol tancar el Cicle Mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris de l’Institut de Puig-reig

Arran d'una pregunta de l'oposició, la consellera comarcal d'Educació, Araceli Esquerra, explica que el Departament els ho va comunicar per sorpresa en una reunió que on el Consell volia aconseguir just el contrari: tenir més cicles

El Departament d’Educació vol tancar el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris que es fa a l’Institut de Puig-reig. Els serveis territorials del Departament ho van comunicar als representants del Consell Comarcal del Berguedà fa cosa de dos mesos, en una trobada que l’ens comarcal havia preparat amb l’objectiu d’aconseguir nous cicles, donant per fet que es mantindrien tots els que ja hi ha.

Arran d’una pregunta del conseller Antoni Chueca (CUP) al ple comarcal d’abril, la consellera comarcal d’Educació, Araceli Esquerra, ha relatat que, en la reunió de fa dos mesos, el Departament va justificar que tenia previst tancar el cicle “perquè volen centralitzar els serveis en aquells centres que tenen més recursos i més alumnes, i això al Berguedà vol dir IES Guillem de Berguedà“.

L’anunci del Govern va generar un profund malestar als dirigents comarcals. De fet, la consellera d’Educació ha assegurat que “farem el que calgui” i “si cal, tallarem la Via Augusta de Barcelona”. Recriminen al Govern que no els avisés del seu canvi de política abans d’una reunió que feia temps que demanaven per pactar noves ofertes de cicles formatius. Asseguren que no s’esperaven per res que els tanquessin un cicle i, de fet, van preparar la reunió amb la idea de demanar que Puig-reig aconseguís el cicle superior, que el Guillem de Berguedà de Berga aconseguís un nou cicle de l’àmbit sociosanitari (que s’ha aconseguit) i que el Serra de Noet de Berga també pogués estrenar un cicle (els ho han denegat).

Ens deixen a -1 i no ens ho podem permetre”, ha apuntat el president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, per complementar l’exposició de la consellera Esquerra. Vall ha afegit que feia mesos que treballaven amb els instituts la sol·licitud de nous cicles i “hauríem agraït ser coneixedors que, a la taula del Departament, el cicle de Puig-reig estava a l’UCI”.

Lara proposa una moció conjunta per demanar mantenir tots els cicles actuals

Al final del debat, el president comarcal, Josep Lara, ha proposat redactar una moció conjunta en què tots els grups polítics sol·licitin al Govern que no els tregui ni un sol cicle per al curs vinent. Just abans, Antoni Chueca havia recordat que el Cicle Mitjà de Puig-reig que el Departament vol tancar tenia 12 preinscrits per al curs vinent i, a parer seu, “és important lluitar per no deixar aquests alumnes de la mà de Déu de cara al pròxim curs”.

A banda, la consellera Esquerra ha explicat que, en la trobada amb els serveis territorials, el Departament va dir-los que fessin una proposta per al curs 2023-2024 consensuada amb tots els centres, empresaris i polítics. En això estan treballant des d’aleshores, però entenen que, de cara al curs 2022-2023, també han de reivindicar que no se’ls tanqui cap oferta formativa.