El Govern denega la subvenció que el Berguedà va demanar per millorar el reciclatge a tota la comarca

El Consell havia renunciat a un ajut ja concedit el 2019 per poder aspirar a aquesta nova línia. Demanava 850.000 euros i li'n podien concedir, com a màxim, 590.000. Però l'Agència de Residus de Catalunya ha denegat la sol·licitud per "manca de disponibilitat pressupostària"

El Berguedà no rebrà ni un cèntim de la subvenció que va demanar a finals del 2021 per fomentar la recollida selectiva a tota la comarca. Aquest dimecres el president comarcal, Josep Lara, ho va anunciar durant el ple d’abril al Consell. L’ens comarcal havia vehiculat una proposta que incloïa a 29 dels 31 municipis de la comarca (només en van quedar fora Gironella i Puig-reig) i que demanava uns 850.000 euros, però que, com a màxim, aspirava a guanyar-ne uns 590.000. Aquesta mateixa setmana, però, l’Agència de Residus de Catalunya ha fet pública la resolució provisional dels ajuts i la proposta del Berguedà ha quedat fora de la línia d’ajuts, a l’apartat “propostes denegades per manca de disponibilitat pressupostària”.

Aquest dimecres, en acabar el ple comarcal d’abril, representants de l’equip redactor van explicar, en privat, a tots els consellers els motius que havien empès l’ARC a denegar la sol·licitud del Berguedà. A més, està previst que el president Lara comparegui davant els mitjans de comunicació el pròxim dilluns, 2 de maig, per detallar on s’ha perdut un ajut que el govern va admetre que pràcticament donava per guanyat.

Això sí, tot i que Lara aprofundirà en el tema dilluns vinent, durant el ple ja se’n va fer un petit pròleg, arran de les preguntes del conseller de l’oposició Isaac Lozano (ERC).

El Consell va haver de renunciar a l’ajut concedit el 2019 per presentar-se al que ara s’ha denegat

Lozano va aprofitar l’ocasió per preguntar en quin punt estava la justificació de les accions per les quals el Consell va rebre un ajut de l’ARC el 2019. En la resposta, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, va explicar que l’ens havia hagut de renunciar a aquest ajut, ja concedit, per poder aspirar a la subvenció que ara l’ARC ha denegat.

En la contrarèplica, Lozano va recriminar que no s’informés els municipis d’aquest moviment. Sobretot -va afegir Lozano- per deferència a Gironella i Puig-reig, que van quedar fora de la subvenció que es va demanar a finals del 2021, però que, en canvi, sí que estaven inclosos dins la subvenció que es va guanyar el 2019.

Linares assegura que la denegació de l’ajut no afectarà les millores del nou contracte de recollida

Una altra de les preguntes que va fer Lozano tenia a veure amb l’adjudicació del nou contracte de recollida de residus, que incorporarà millores per afinar el servei a tota la comarca. El contracte està caducat des del desembre del 2020, però el govern comarcal encara no ha fet el nou concurs perquè continua negociant la dispensa del servei amb Berga, Gironella i Puig-reig. En les últimes setmanes, això sí, Bagà ha aprovat la dispensa i el mateix Lara va avançar al ple que en els pròxims dies hi poden haver noves acceptacions de la dispensa.

De fet, Lara va insistir en la necessitat que es facin aquestes dispenses per “poder dimensionar bé els serveis”. I va concloure que “no és el mateix treure un servei per 20.000 habitants que per 40.000”, en una afirmació que -sense dir-ho explícitament- apunta directament a la demora en l’aprovació de la dispensa des de l’Ajuntament de Berga.

Precisament sobre aquest endarreriment del nou concurs, des de l’oposició Isaac Lozano va apuntar que, tot i que alguns municipis tardin més a aprovar la dispensa, “com a Consell tenim les nostres obligacions, hem d’anar a la idea i no podem estar un any i pico en aquest estat“.

D’altra banda, el conseller Linares va assegurar que, tot i la pèrdua d’aquesta subvenció, el nou contracte es licitarà amb les millores que estaven previstes, malgrat que ara el Consell haurà de buscar una part dels diners en un altre calaix: “Continuem tenint un projecte potent i ben treballat, i volem desenvolupar-lo”.

X