Gironella i Puig-reig queden fora de la subvenció que ha demanat el Consell per millorar la recollida de residus

El Consell no ha pogut incloure ni Gironella ni Puig-reig al projecte perquè els tècnics ho han desaconsellat, ja que l'ens comarcal no gestiona la recollida en cap dels dos municipis

L’Ajuntament de Gironella i el de Puig-reig han quedat fora de la subvenció per millorar la recollida de residus al Berguedà que ha demanat aquest novembre el Consell Comarcal. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, la proposta aspirant als ajuts que ha enviat el Consell no ha pogut incloure ni Gironella ni Puig-reig perquè no han delegat la gestió del servei al Consell ni han fet la dispensa que busca el Consell des de fa mesos.

Tampoc han fet aquesta dispensa de servei els ajuntaments de Berga i Bagà, però en aquest cas sí que han pogut ser inclosos en el projecte perquè existeixen convenis de delegació de servei cap al Consell Comarcal signats a finals del segle passat.

Preguntat per l’Aquí Berguedà, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha recalcat que el Consell ha fet “tot el possible perquè al final es poguessin incloure els 31 municipis del Berguedà al projecte”. Linares ha assegurat que “vam estar buscant qualsevol escletxa legal per aconseguir-ho, però no ha estat possible”.

El conseller ha explicat que s’ha fet la consulta a fonts tècniques de l’Agència de Residus de Catalunya i els han respost que calia tenir un document que acredités la delegació del servei, i ni en Gironella ni en Puig-reig existeix. Des dels ajuntaments, asseguren que s’ha fet la consulta al president de l’ARC, Isaac Peraire, que no ho ha vist tan negre i ha deixat entreveure que els dos municipis sí que podien ser inclosos en la proposta. Linares, en canvi, defensa que prefereix “basar-se en afirmacions tècniques per davant de polítiques”.

Sense Gironella i Puig-reig, la proposta comarcal aspirarà a una quantitat inferior de diners. El conseller de Medi Ambient ha insistit que la seva voluntat és “que hi siguem els 31 municipis”, però en aquesta ocasió no ha pogut ser. I ha apuntat que la inclusió de Gironella i Puig-reig podria haver fet perillar l’ajut.

Això sí, Linares s’ha compromès a tornar-se a presentar en la convocatòria de l’any vinent i aquesta vegada, en la mesura del possible, incloure-hi també a Gironella i Puig-reig.

Les negociacions continuen

Tot plegat passa en ple procés de negociacions per tal que Gironella i Puig-reig deleguin la gestió de la recollida de residus al Consell Comarcal. Ara mateix els únics municipis que no han fet la dispensa són Gironella, Puig-reig, Berga i Bagà, els quatre municipis més grans de la comarca.

El cas de Gironella i Puig-reig el procés és singular perquè històricament s’han gestionat ells mateixos la recollida de residus. En tots dos casos, l’Ajuntament és qui recapta l’impost dels ciutadans i qui paga a l’empresa que fa la recollida.

X