Un estudi amb segell berguedà conclou que el 95% dels casos de fibromiàlgia són en dones

L'estudi, amb el berguedà Josep Vidal entre els investigadors, ha analitzat més de 56.000 persones de 283 equips d'atenció primària de tot el país

Un estudi liderat per l’investigador berguedà Josep Vidal i les investigadores de l’Àrea de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central Glòria Saüch i Queralt Miró ha conclòs que el 95% dels casos de fibromiàlgia es detecten en dones. L’estudi ha analitzat més de 56.000 persones de 283 equips d’atenció primària de tot el país gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS).

Els resultats es basen en dades extretes de diagnòstics de fibromiàlgia detectats entre el 2010 i el 2017. La recerca conclou que hi ha un nombre molt més elevat de dones que d’homes diagnosticats d’aquesta malaltia. En concret, la fibromiàlgia és superior en dones, amb un 95,4% dels casos, mentre que en homes només és del 4,55%. La mitjana d’edat dels diagnosticats és de 53 anys.

No s’han reduït els casos diagnosticats en els últims anys

La incidència acumulada de la malaltia en la població es manté constant en el temps, 0,11% el 2010 i 0,10% el 2017, essent sempre més prevalent en dones que en homes (0,18% dones i 0,01% homes l’any 2017). Per tant, l’estudi confirma que la fibromiàlgia és una malaltia present a Catalunya, amb un augment en els darrers anys que afecta més les dones que els homes. L’estudi sencer es pot llegir AQUÍ.

X