De campionat en campionat: Cercs acull aquest juny l’estatal de pujada vertical

Fa unes setmanes la Berga-Rasos-Berga ja va acollir el campionat de trail per comunitats autònomes i ara Cercs es converteix en el campionat d'Espanya de vertical

Vanesa Chirveches, Jesús Calderer i Alfonso López han presentat el campionat d'Espanya de Cercs. MARC CANTURRI

Segon campionat d’Espanya en poques setmanes que acull el Berguedà. El 12 de juny Cercs serà l’epicentre de l’estatal de pujada vertical, organitzat per la Federació Espanyola d’Atletisme, la Catalana, l’Ajuntament de Cercs i el JAB. Al maig, Berga ja va acollir el campionat d’Espanya de trail per comunitats autonòmiques, a la Berga-Rasos-Berga.

La primera edició de la vertical de Cercs va ser campionat de Catalunya i aquest any s’ha aconseguit que la prova decideixi els campions estatals. “Hi havia tres seus aspirants i ens ho han concedit a nosaltres”, ha celebrat Alfonso López, de la Federació Catalana d’Atletisme. En la mateixa línia, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha assegurat que “no podem estar més satisfets” i ha encoratjat tota l’organització a “seguir treballant en aquesta dinàmica i seguir potenciant aquesta vertical”.

Des de l’apartat tècnic, Vanesa Chirveches ha detallat que el recorregut de la vertical serà de 4,5 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. A diferència de l’any passat, la sortida serà des del centre de la Rodonella, i no pas des de Sant Jordi, tot i que serà en aquest últim lloc on l’organització tindrà tota la infraestructura logística.

Els dorsals es podran recollir tant dissabte, 11 de juny, com diumenge, dia 12, abans de la cursa. Dissabte es repartiran de 5 a 8 de la tarda i diumenge, de 2/4 de 7 a 2/4 de 8. Chirveches ha afegit que al llarg del recorregut hi haurà dos avituallaments: al quilòmetre 2, de pujada, i de baixada, un cop s’hagi arribat a la meta. A banda, els corredors hauran de passar pel pavelló de Sant Jordi, quan hagin acabat la cursa perquè hi haurà un punt de control per assegurar que tothom que ha fet la cursa no ha tingut cap problema per tornar al nucli urbà.

Un any únic en el món del trail

La pandèmia ha propiciat que aquest any coincideixin excepcionalment els campionats d’Europa i els campionats del món de les disciplines del trail. Els mundials s’havien de disputar l’any passat, però el coronavirus ho va impedir i es faran enguany. Els europeus es disputaran el primer cap de setmana de juliol, a El Paso (La Palma), i els mundials, a Tailàndia, el novembre.

L’estatal de Cercs pot donar l’accés a tots dos campionats. Els participants tant de l’europeu com del mundial han de ser convocats per la seva selecció, però el campionat de Cercs és un aparador ideal per poder convèncer el seleccionador.

Això fa que hi hagi grans noms entre els inscrits. En categoria masculina, hi seran els tres corredors que van pujar al podi de la prova fa un any: Daniel Osanz, Manuel Jiménez i Dani Sanz. Tampoc hi faltaran Miquel Corbera, campió de Catalunya del 2021, i Jordi Bolet, subcampió. A banda, cal tenir en compte Nil Cardona, Ricardo Cherta, Arnau Cases, i els berguedans Toni Baños, Lleïr Barcons i Guim Camprubí.

Pel que fa a les competicions femenines, destaca la inscripció de Maria Ordóñez, subcampiona d’Espanya l’any passat, o Gisela Carrión, la campiona de Catalunya del 2021. També hi seran la berguedana Clàudia Sabata, Ondirtz Iturba (segona classificada fa uns dies a Zegama), Sheila Avilés, Mireia Pons, Maria Carner i Laia Montoya.

Amb ambició per acollir nous campionats

En poques setmanes, el Berguedà ha acollit dos campionats d’Espanya per encàrrec de la Federació Espanyola d’Atletisme. Repetir la gesta és complicat perquè els campionats d’Espanya són itinerants i la Federació busca que cada any siguin en una zona del país diferent.

Ara bé, Alfonso López creu que el Berguedà encara té corda i forces per organitzar cites de renom. De fet, ja ha avançat que faran el possible perquè, d’aquí a uns anys, la comarca sigui la seu d’un nou campionat i que, aquesta vegada, pugui ser europeu o, fins i tot, mundial: “Tenim l’experiència, la capacitat i l’ambició per fer-ho”.