La contractació ha tornat a ser el tema estel·lar del ple de Berga. Hi ha hagut més temes, però el que més minuts de debat ha ocupat ha estat novament el reconeixement extrajudicial de crèdit que ha hagut de tornar a utilitzar el govern per poder pagar les factures dels contractes que o bé han caducat, o bé en el seu moment no es van formalitzar correctament.
Aquest juny s’han hagut de fer 12 reconeixements, vuit que figuraven en l’ordre del dia, i quatre que hi han entrat per urgència. El primer paquet -els que figuraven en l’ordre- eren factures que sumen uns 61.000 euros i el segon, 46.500. El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha detallat durant el ple que s’han d’aprovar 12 reconeixements perquè s’agrupen per àrees de l’Ajuntament, ja que els signen tècnics diferents. Miró ha explicat que “es tracta d’obligacions de pagament de despeses compromeses indegudament, com ara contractes verbals o contractes licitats i formalitzats però que la vigència ha finalitzat i no s’han licitat quan era preceptiu”.
Els REC són una eina que ha fixat l’Estat per pressionar les administracions perquè regularitzin els seus contractes. No impedeixen pagar factures de contractes irregulars, però sí que fan més feixuc el procediment, ja que en els contractes vigents i ben formalitzats no cal passar-les per ple i el procés per liquidar-les és més àgil.
L’oposició, tant Junts per Berga com el PSC, ha insistit en els arguments que fa mesos que defensa. Recriminen que els REC es podrien haver evitat en contractes com el de la neteja viària, caducat des del 2016. De fet, el regidor del PSC, Abel Garcia, ha insistit que va alertar sobre la qüestió en el seu moment i ha lamentat que “no se m’hagi fet cas”. El socialista també ha demanat al govern que concreti en quin punt està aquest expedient.
Des del govern, Aleix Serra ha detallat que l’Ajuntament s’ha assessorat amb una consultora i que ja té un projecte de contracte per a la neteja dels carrers i que, d’acord amb aquest projecte, s’afinarà el definitiu i es regularitzarà. Tot i això, Serra ha matisat que “fer un contracte d’aquesta envergadura no és una cosa que es pugui fer en una estona” i ha recordat que “les empreses que es presenten a aquesta mena de concursos estan molt a l’aguait que tot estigui en ordre i, si no ho està, es pot entrar en una espiral de recursos que ho fan tot més llarg”.
L’argument no ha convençut, ni de bon tros, l’oposició. El PSC ha insistit que “s’han tingut mesos i anys per resoldre aquest contracte” i, des de Junts per Berga, el regidor Ferran Aymerich ha descrit que “fa la sensació que aquest ajuntament va pel camí del col·lapse” i el seu company Marc Marginet ha lamentat que “no posem en dubte la seva feina, però sí que és la nostra obligació fiscalitzar perquè veiem que en aquests anys s’ha avançat molt poc i marxarem d’aquí amb coses com aquesta encara encallades”.