L’Ajuntament de Berga no bonificarà el 95% de l’IBI dels pròxims quatre anys ni a Liven S.A. ni a Berga Residencial S.L. Totes dues empreses ho han sol·licitat, emparant-se en l’ordenança que estableix la bonificació per a activitats econòmiques d’interès general, utilitat municipal o foment de l’ocupació, entre altres aspectes. Concedir o no aquesta bonificació és, ara mateix, a criteri del polític, i en el ple d’aquesta setmana els 10 regidors de govern (CUP i ERC) han votat a favor de la desestimació, de manera que no es concedirà.
El regidor d’Hisenda, Marià Miró, va justificar durant la sessió plenària que opten per desestimar la proposta per “no caure en discrecionalitat”, ja que entén que l’ordenança hauria de “justificar els requisits i desenvolupar-los”. Miró va concretar, a més, que tirar endavant amb aquesta bonificació suposaria per a l’Ajuntament deixar d’ingressar uns 70.000 euros procedents de les arques de Liven i uns 23.400 per part de Berga Residencial. Per això, el regidor d’Hisenda va proposar a l’oposició trobar-se en una comissió d’ordenances, després de Patum, i establir uns criteris que evitin el tot-o-res i que permetin establir criteris i percentatges de bonificació que vagin de l’1% al 95% en funció del compliment dels requisits.
L’oposició en bloc va votar-hi en contra. Des de Junts per Berga, Ferran Aymerich va opinar, sobre el cas de Berga Residencial, que el govern “perd una oportunitat de fer allò que vostès reclamen a l’administració: que treballi per facilitar l’activitat econòmica”. Aymerich va recordar que, fa uns mesos, els dos partits de govern van posicionar-se a favor de la VisióACEB, que demanava agilitat en la burocràcia i incentivar inversions al territori. I entén que la desestimació de la bonificació de l’IBI va en contra de tot això.
El portaveu de Junts per Berga també va apuntar que els empresaris de la nova residència del Vall van fer obres a la plaça Cim d’Estela que pertocaven a l’Ajuntament abans d’obrir portes: “Es van espavilar perquè tenien la necessitat de posar en marxa la seva empresa. Per això i pel valor social que aporta, creiem que valdria la pena bonificar l’IBI que demanen”. I va concloure que “amb aquesta mena de moviments, és probable que, en un futur, quan aquestes empreses pensin en noves inversions, optin per fer-les en altres municipis més competitius i que els posen més facilitats”.
En la mateixa línia, el portaveu del PSC, Abel Garcia, va criticar que el govern no accepti bonificar l’IBI perquè entén que “a vegades el punt de subjectivitat en la tasca política és important”. Garcia va recordar que tant Berga Residencial com Liven “han generat llocs de treball i tenen una tasca de responsabilitat social i corporativa”. I entén que “en un moment on la reactivació ha de ser rellevant, és una injustícia molt gran no concedir-los la bonificació”. A més, el regidor socialista va augurar que “és molt probable que ara posem uns requisits i, després, resulti que aquestes dues empreses els complien i els vam desestimar la bonificació”.
Pel que fa a Liven, la regidora Ariadna Herrada (Junts per Berga) va complementar que es tracta de “l’empresa de Berga amb major nombre de treballadors, que ha organitzat un certamen literari durant 25 anys i ara l’ha reconvertit en el Mirada Jove i que incrementa any rere any el seu nombre de treballadors”.
En la rèplica final, Marià Miró va recalcar que el govern reconeix la tasca d’ocupació de treballadors que fan tant Liven com Berga Residencial, però va insistir que “l’Ajuntament té problemes estructurals econòmics i l’IBI és un ingrés molt necessari per tirar endavant moltes inversions i despeses”. Per això, el regidor d’Hisenda entén que cal fixar bé els requisits de la bonificació, per poder aplicar descomptes però no deixar d’ingressar quantitats tan importants de diners.