Firhàbitat impulsa el Manifest d’Avià, un document que pressiona per accions cap a la bioconstrucció i l’eficiència energètica

Els impulsors d'aquest manifest han estat l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l'Ajuntament d’Avià i l'Institut Español de Baubiologie en l'acte que ha inaugurat la segona edició de Firhàbitat

El Manifest d’Avià. Així han batejat els impulsors de Firhàbitat el document que fa una crida a les institucions, empreses, entitats i particulars a realitzar accions cap a la bioconstrucció i l’eficiència energètica. En concret, el manifest pretén generar consens entre tots els agents per desenvolupar un model d’actuacions encarat a fomentar les accions relacionades amb la bioconstrucció i l’eficiència.

Els impulsors d’aquest manifest han estat l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Ajuntament d’Avià i l’Institut Español de Baubiologie. Ho han fet aquest divendres al matí en l’acte que ha inaugurat els tres dies de la segona edició de Firhàbitat, a Avià.

El manifest recull el compromís pel desenvolupament d’actuacions constructives i d’edificació on es tinguin en compte el model de la bioconstrucció, el foment de l’eficiència energètica, potenciar l’economia circular, col·locar la salut de les persones al centre, fomentar la col·laboració entre agents per desenvolupar estratègies en comú, o fomentar la formació relacionada amb aquests objectius, entre d’altres (vegeu els punts del manifest adjunt)

Signants al llarg del cap de setmana

La idea és que les empreses, administracions, entitats i particulars que ho vulguin signin el manifest durant el cap de setmana a Firhàbitat. Però més enllà de signatures, el que busca el manifest és generar consens d’empreses, professionals, administracions, associacions i d’altres col·lectius, tant si són presents a Firhàbitat com si no, amb l’objectiu de treballar per una societat més sostenible i on es tinguin en compte els valors reflectits en el document.

Una cinquantena d’expositors i una fira que s’ha expandit per tot el poble

La Firhàbitat d’aquest any té racons que recorden a la primera edició, però certifica que el projecte ha crescut exponencialment. Una imatge pràcticament calcada a la de fa un any és la de l’avinguda Francesc Macià, a tocar del camp de futbol, on tornen a haver-hi els expositors. Això sí, enguany no n’hi ha una trentena, sinó que es freguen els cinquanta.

La gran diferència respecte a l’edició passada és l’espectacularitat. L’organització ha pensat la fira per arribar al públic general, per donar idees per fer a casa als visitants i per obrir un nou món a la gent que passeja per Avià. Per això, destaquen especialment els actes que volen captar l’atenció de la gent. Per exemple, aquest matí el Gremi de la Fusta i el Moble ha muntat en poques hores un Pont Arquato per on, després, ha passat amb èxit una furgoneta.

https://www.facebook.com/AquiBergueda/videos/553521976142303/

A banda, durant el cap de setmana hi haurà tallers per a totes les edats i, dissabte, el flamant concurs a la plaça de l’Ateneu on quatre equips d’especialistes hauran de calcar una escultura de fusta que ja llueix als peus de l’Ajuntament.

Fotos de Firhàbitat 2022 / MARC CANTURRI