Al Berguedà també es fa submarinisme

Fa més d'una dotzena d'anys que es va fundar el Club de Submarinisme Pedraforca Sub, que organitza batejos en piscines públiques de la comarca, cursos d'iniciació i viatges de final de curs al mar

El Club de Submarinisme Pedraforca Sub organitza batejos en pisicines del Berguedà. CEDIDA

Submarinisme i Berguedà són dos conceptes que, d’entrada, sembla impensable que puguin anar en una mateixa frase amb sentit. Doncs bé, des de fa més d’una dotzena d’anys, hi ha una entitat que té entre cella i cella trencar amb aquesta idea. És el Club de Submarinisme Pedraforca Sub, està reconeguda per la majoria de centres de submarinisme de Catalunya i ofereix la possibilitat d’endinsar-se en el món del submarinisme sense necessitat de sortir -com a mínim, d’entrada- de la comarca.

El Pedraforca Sub es va crear el 8 de març del 2009 per un petit grup d’apassionat del mar i tot el que hi té relació. Des d’aleshores, han anat organitzant activitats per acostar les disciplines marítimes a la comarca. Especialment, una de les propostes que s’han fet més populars en aquests anys són els batejos en piscines públiques, com la de Berga o Gironella. S’adrecen a tothom que vulgui provar la sensació de respirar sota l’aigua i veure si s’hi troba prou a gust per iniciar-se en aquest món.

Instant previ a un bateig en una piscina del Berguedà. CEDIDA

Si després del bateig a la piscina, qui l’ha fet decideix aprofundir en la disciplina, el club organitza cada estiu cursos d’iniciació al submarinisme, que consten d’una part teòrica i una altra de pràctica. Tant l’una com l’altra es realitzen a Berga. I és que els membres de l’entitat recorden que, en una activitat com el submarinisme, la formació és més que important: “El fons del mar no és un medi natural per a l’home”. El final dels cursos d’estiu, això sí, es fa al mar, on els aspirants passen els exàmens i fan la seva primera immersió com a submarinistes.

A banda, el club organitza durant tot l’estiu diverses activitats d’immersió en diferents punts del litoral català, tant des de la platja com des de vaixells, en els que participen els socis i on el valor de la pertinença al grup, la seguretat i el respecte al medi marí capitanegen totes les sortides.

Cada dos anys, a més el Pedraforca Sub sol organitzar un viatge a destinacions mundials emblemàtiques de submarinisme, com ara el Mar Roig, les Maldives o Costa Rica. En aquestes activitats, destaquen, sorgeix “l’oportunitat d’observar fons marins tropicals amb flora i fauna excepcionals com taurons, dofins, tortugues marines, taurons balena, mantes, morenes, nudibranquis o agrupacions de coralls”.

Un dels grans moments de l’any del Pedraforca Sub són els viatges a les grans destinacions del món on fer submarinisme. CEDIDA

Frenats per la pandèmia, lluiten per reprendre l’activitat

Actualment, el Pedraforca Sub té un centenar de socis, però la pandèmia ha suposat una aturada de gairebé dos anys de pràcticament totes les seves activitats. No obstant això, els socis han anat fent immersions aprofitant la implantació de mesures estrictes sanitàries anti-Covid també en els centres d’immersió i vaixells.

Els socis confien que el 2022 serà l’any de la recuperació de les activitats. Tenen al cap fer nombroses sortides previstes per la costa catalana, recuperar la sortida al Mar Roig programada just abans del primer confinament i organitzar nous cursos d’iniciació. Totes i tots els amants del mar i de les noves experiències i activitats esportives, hi són convidats. Més informació, AQUÍ o escrivint un mail a clubpedraforcasub@gmail.com.

Membres del Club de Submarinisme Pedraforca Sub. CEDIDA