Gairebé 300 persones participen en un estudi pioner sobre el valor terapèutic de fer el Camí dels Bons Homes

Un equip d'especialistes han recollit 288 respostes a un qüestionari que analitzava les sensacions de les persones abans de fer el camí, en acabar el camí i al cap d'un mes

Fins a 288 persones han participat en la investigació dels efectes psicològics i emocionals que té el Camí dels Bons Homes per a les persones que ho fan. És l’estudi Melhorament, és pioner a Catalunya i ha analitzat diferents variables relacionades amb l’estat d’ànim, el malestar emocional, l’estrès, la ira o l’afecte positiu i negatiu, entre altres.

Melhorament és un estudi encarregat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i que ha estat encapçalat per la doctora en psicologia Montse Subirana, docent i investigadora de la Universitat de Barcelona. Per poder tirar endavant la investigació, calia la participació voluntària i anònima d’almenys 150 persones que fessin el Camí dels Bons Homes. Totes aquestes persones -que van acabar sent gairebé el doble- havien d’omplir diversos qüestionaris en tres moments: abans de fer el camí, en acabar el camí i al cap d’un mes d’haver-lo fet. Les respostes es van recollir entre juliol del 2021 i febrer del 2022.

Les conclusions de l’estudi permeten tenir un detall més afinat del perfil de persona que fa el Camí dels Bons Homes. L’Agència ho veu com una oportunitat per impulsar actuacions que millorin la satisfacció i l’experiència del visitant, a partir d’ara. Segons Lluís Vall, president de l’Agència, “aquest anàlisi ens permet obrir la porta cap a un sector estratègic del sector turístic, el del turisme de salut”. Per a Vall, “les dades confirmen els beneficis psicosocials del contacte amb el medi, per tant, a partir d’aquí començarem a treballar amb el sector, la possibilitat de generar activitat econòmica en aquesta línia. Un sector amb alta demanda i que el Berguedà pot acollir perfectament”.

Segons les dades del Melhorament, es pot determinar que fer el Camí dels Bons Homes es pot associar a un augment del compromís amb la vida (+19%), de la satisfacció amb la vida (+23,4%), de l’afecte positiu (+25%) i una disminució de l’afecte negatiu (-33,4%), de l’ansietat i la depressió (-48,3%) i de la ira (-31,5%).

Melhorament?

El concepte Melhorament s’associa al ritual del catarisme amb el qual els càtars demanaven consell per millorar en el sentit més ampli com a persona, refermaven la seva fidelitat amb els dogmes càtars i també era una forma de salutació. Per aquest motiu s’ha escollit aquesta nomenclatura per titular l’estudi.

Els resultats del projecte Melhorament s’acaben de presentar al IV International Congress Forest and its Potential for Health (7 abril) i al III Ibero-American Summit Nature, Health and Well-being (3 juny), on han tingut una molt bona acollida. D’altra banda, el Projecte ha estat guardonat amb dos Premis Alimara, en les categories Through Experiences i Premi Alimara CAT.

X