El Berguedà i el Solsonès clamen perquè la Generalitat posi fil a l’agulla a la C-26 entre Berga i Solsona

La setmana passada polítics d'una comarca i l'altra es van reunir al Consell Comarcal del Solsonès. També hi havia d'assistir la Generalitat, però finalment es va excusar.

Fa cinc anys que es va crear una comissió que ha avançat en alguns tràmits a la zona del Berguedà, però no s’ha fet cap mena de progrés al Solsonès. És una de les principals queixes dels representants locals i comarcals del Berguedà i el Solsonès. La setmana passada polítics d’una comarca i l’altra es van reunir al Consell Comarcal del Solsonès. També hi havia d’assistir la Generalitat, però finalment no hi va ser. L’objectiu era clar: demanar que s’agilitzi la millora de la C-26 entre Berga i Solsona.

Tot i l’absència de la Generalitat, els representants de totes dues comarques van decidir reunir-se per posar queixes en comú. En la trobada van coincidir que en diversos trams del Berguedà s’ha avançat en la declaració d’impacte ambiental i en el compromís de la redacció del projecte de cara al 2023, però en el traçat que afecta el Solsonès no hi ha hagut cap avenç. Tampoc hi ha cap mena de calendari sobre les obres, un compromís que la mateixa Generalitat havia adoptat.

Els accidents amb els ciclistes, una preocupació

Solsona i Berga volen unir les capitals de comarca fent compatible la millora de la via amb les activitats del lleure. Les dues capitals i la resta de municipis de la C-26 recorden que s’han hagut de lamentar diversos accidents amb ciclistes. També insisteixen que cal una carretera el màxim de respectuosa amb la biodiversitat, els camins ramaders, les comunitats i els arbres monumentals, i sempre tenint en compte l’opinió del territori.

Els representants locals de les dues comarques van acordar una visita sobre el terreny al tram entre l’Espunyola, Montmajor i Navès. Es demana recuperar la informació del tram entre Montmajor i Navès, en el qual s’havia manifestat la voluntat de definir un nou traçat, i una concreció en el calendari d’execució. Entenen que la C-26 és un dèficit històric i convé posar-li remei. Però, de moment, a l’altra banda de la negociació hi han trobat poc més que excuses.

X