Gir de guió en el refinançament del deute de Berga: l’Ajuntament acabarà de pagar tot el que deu el 2028

El ministeri canvia les condicions i empeny l'Ajuntament a liquidar tot el deute en cinc anys per esquivar haver de pagar 2,3 milions de cop el juny del 2023

Canvi de plans de l’Ajuntament de Berga pel que fa al refinançament del deute. El ministeri espanyol ha emès una resolució que anul·la tots els calendaris que l’Ajuntament havia previst en els últims mesos i que dona dues opcions per liquidar els 2,3 milions que s’havien de liquidar el juny del 2023: o es paguen de cop d’aquí a un any, o se sumen a la mateixa bossa dels 2,3 que ja s’han refinançat aquest any fins al 2032 i es liquiden entre el 2023 i el 2028. L’opció escollida ha estat aquesta última i es ratificarà sobre la botzina al ple d’aquest dijous al vespre.

El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ho ha explicat a la roda de premsa prèvia a la sessió plenària. Miró ha matisat que, tot i que la nova proposta del ministeri impossibilita tenir el 2023 de carència que volien, “no ens escanya suficientment” com per haver de renunciar a inversions i, a la vegada, permetrà haver liquidat el deute quatre anys abans del previst i, així, deslligar-se abans del Pla d’Ajust que limita molt la gestió econòmica de l’Ajuntament.

Uns 180.000 euros en interessos

Les xifres de les quotes que s’hauran de pagar encara no se saben. El govern les sabrà quan se signi el refinançament amb el banc que esculli el ministeri. Això sí, Miró calcula que els interessos rondaran els 180.000 euros i es quedaran a mig camí del que hauria pagat la ciutat amb el refinançament fins al 2032 que defensava fins ara el govern (uns 240.000 euros) i els 160.000 euros que plantejava l’oposició, renunciant als dos anys de carència.

Així, a grans trets, el govern estima que es pagarà al voltant d’un milió d’euros cada any, excepte el 2023 i el 2028, que se’n liquidarà només la meitat (uns 500.000 euros). A banda, l’Ajuntament anirà tornant l’altra part del deute que arrossega, que correspon a crèdits més menors i que s’aniran liquidant en els pròxims anys. L’última quota d’aquesta altra part del deute està previst que es liquidi l’any 2025.

Per tant, el mig milió d’euros que pagarà l’Ajuntament el 2028 podria eixugar el deute històric de la ciutat, excepte si en aquests anys el govern demana un nou crèdit que allarga novament els terminis.