Una comissió politicotècnica estudiarà en tres mesos si municipalitzar és la millor opció per a l’aigua de Berga

La comissió ha quedat constituïda al ple i tindrà tres mesos per fer els estudis que calguin sobre el futur del servei de l'aigua, malgrat que l'oposició dubta de la seva utilitat real

Ramon Camps, al centre de la imatge, durant el ple de juliol del 2022. MARC CANTURRI

Nou pas per municipalitzar la gestió del servei d’aigua a Berga. Una comissió formada per l’alcalde, representants de cada partit, tècnics i dos representants de la ciutadania té tres mesos per estudiar si la municipalització és la millor opció per al futur del servei. Actualment, qui gestiona el servei és l’empresa Agbar, però que el contracte va caducar aquest juny i no s’ha renovat precisament perquè l’Ajuntament està estudiant assumir-ho des de la casa.

El regidor de Municipalitzacions, Ramon Camps, que va assumir una cartera de govern amb la municipalització de l’aigua com a principal objectiu, n’ha explicat els detalls en la roda de premsa prèvia al ple de juliol. La comissió ha quedat constituïda al ple i tindrà tres mesos per fer els estudis que calguin sobre el futur del servei de l’aigua. Després es portaran a ple les conclusions i el govern haurà de prendre una decisió sobre el futur del servei. Si en aquests tres mesos no s’enllesteix la feina, s’haurà de constituir novament la comissió, s’haurà d’esperar novament tres mesos i s’haurà de seguir el mateix procediment posterior.

A més, un cop es prengui una decisió, hi haurà els 30 dies d’exposició pública en què qualsevol ciutadà podrà presentar-hi al·legacions. Des del govern, Camps insisteix que, per a ells, la millor opció és la municipalització, absorbint a través de l’empresa municipal BRG Progrés els treballadors que ara Agbar destina a Berga. Els estudis d’aquests pròxims mesos i els que ja s’han fet acabaran de marcar si aquesta és la via que s’escull i si cal contractar algú més.

BRG Progrés, per què?

Durant la pandèmia, BRG Progrés ha passat a ser deficitària i ha perdut els estalvis que tenia. El motiu és que l’empresa s’encarrega de la neteja dels equipaments municipals i, amb la pandèmia, el cost d’aquests serveis era més elevat (calia netejar-los més sovint) i el sobrecost no el va assumir l’Ajuntament sinó que es va absorbir des de la mateixa empresa.

Això ha portat l’empresa en una situació delicada. “S’ha allargat massa la pandèmia i les maneres de traspassar diners cap a BRG des de l’Ajuntament són molt complicades administrativament. Els números surten, excepte en aquests últims anys que hi ha hagut l’augment dels serveis de neteja”, ha reconegut Camps. A banda de la neteja d’equipaments municipals, BRG també gestiona la zona blava, la residència i podria acabar assumint l’aigua. I en tots els casos l’objectiu és que s’equiparin ingressos amb despeses, excepte amb el de l’aigua, que ha d’acabar generant beneficis que es faran servir per millorar el servei, segons ha conclòs el regidor.

L’oposició temen que la comissió sigui “una pèrdua de temps”

Tant Junts per Berga com el PSC s’han mostrat desconfiats amb la utilitat que pugui acabar tenint la comissió d’estudi del model. Des de Junts, Ferran Aymerich ha definit la comissió com a “tendenciosa” perquè entenen que l’informe previ que ha encarregat l’Ajuntament i que servirà de punt de partida per començar a treballar està molt encarat a la municipalització com a futur model. Per això, Aymerich ha dit que “si aquesta comissió ha de servir per alabar l’informe previ, ens semblarà que perdem el temps”.

En la mateixa línia, Abel Garcia (PSC), ha matisat que “no és una municipalització, sinó una gestió directa d’un servei” i ha criticat que no s’hagi prorrogat el debat plenari sobre el tema com havia demanat ell mateix: “Ens hauria permès treballar una mica més tranquils i no anar apretats per unes decisions que poden hipotecar el futur de la ciutat”.

Sobre això últim, el portaveu socialista ha expressat els seus dubtes sobre el futur del servei si qui l’ha de gestionar és el govern municipal. Garcia entén, com Junts per Berga, que la gestió d’aspectes com la residència no són un bon precedent per al govern de cara a assumir, ara, un nou servei com el de l’aigua.