El nou sistema de recollida de residus als pobles petits del Berguedà, qüestió de mesos

El president comarcal, Josep Lara, assegura que el govern treballa amb la idea de licitar el nou concurs a finals d'estiu i superar totes les traves burocràtiques en els pròxims mesos

El govern del Consell Comarcal del Berguedà confia treure a concurs la gestió del nou sistema de recollida de residus als pobles petits del Berguedà a finals d’aquest estiu. És la previsió amb la qual treballa el govern comarcal, segons ha reconegut el seu propi president, Josep Lara. La idea és licitar el servei entre finals d’agost i principis de setembre i superar tots els tràmits burocràtics en el que queda d’any. “Anem justos de temps, però ho tirarem endavant”, apunta Lara.

Com ja s’ha explicat en altres ocasions, als pobles petits no hi haurà porta a porta, sinó que funcionaran amb contenidors intel·ligents que registraran l’activitat de cada resident que vagi a llançar la brossa a les illetes habilitades dins el terme municipal. La comissió de residus, formada per representants polítics de tota la comarca, es reuneix mensualment des de fa temps -ha explicat Lara- i el mateix govern comarcal ha anat, municipi per municipi, a explicar com serà el nou sistema.

L’objectiu és que les dades de reciclatge a la comarca no es vegin dissimulades pels percentatges dels pobles petits i que, amb el nou sistema, els petits s’acostin als números dels municipis del porta a porta.

La via per aconseguir-ho és centralitzant els contenidors en punts concrets de cada poble (illetes) i dotar-los d’un sistema electrònic que obligarà el ciutadà a identificar-se cada vegada que vagi a llançar residus a un contenidor. Així, es detectarà qui recicla bé i qui genera més resta. A banda, els contenidors seran més grossos, de manera que no caldrà passar-hi tan sovint a buidar-los i això farà més viable l’encàrrec a l’empresa que guanyi el concurs.

Endavant, tot i la subvenció perduda

La primera vegada que es va parlar amb certa concreció sobre el sistema dels pobles petits va ser la tardor passada, en un consell d’alcaldes a Avià. Allà un tècnic va explicar a les vares que calia demanar una subvenció per cobrir més d’un 30% de la inversió necessària per desplegar el nou model als pobles petits. Aquesta subvenció, que pretenia aconseguir uns 900.000 euros, es va demanar a l’Agència Catalana de Residus, però es va perdre.

A més, per concórrer a aquesta subvenció, el Consell va haver de renunciar a un ajut de la mateixa Agència Catalana de Residus que ja havia aconseguit el 2019. La comarca es va quedar, doncs, sense subvencions, però el president, Josep Lara, va sortir al pas en pocs dies per garantir que, tot i el daltabaix, el procés seguia endavant. I, de moment, així continua sent.