Surten a concurs les obres per veure de més a prop les petjades de dinosaure de Fumanya

Actualment, els visitants poden veure les petjades des de la terrassa exterior del centre, però no s’hi poden acostar per observar-les amb seguretat

El jaciment de Fumanya, a Fígols, tindrà una ruta exterior que permetrà veure les petjades de dinosaure de més a prop que mai, a partir del primer trimestre del 2022. El Consell Comarcal del Berguedà ha tret a licitació les obres de creació de l’itinerari per un import de 651.399,53 euros (IVA inclòs).

Actualment, els visitants del Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya poden veure les petjades des de la terrassa exterior del centre, però no s’hi poden acostar per observar-les amb seguretat, ja que el camí que permet aproximar-s’hi està en mal estat i inacabat. Per resoldre-ho, es crearà un itinerari exterior, amb camins, miradors i punts d’interpretació i zones de repòs.

Els més de 650.000 euros que costarà el projecte surten d’una suma d’esforços entre administracions i entitats privades. El 41% dels diners (269.173,36 €) són d’un fons FEDER que va demanar el Consell en un lot que incloïa altres projectes comarcals. La Generalitat assumeix un 18% de la inversió (120.000 euros) a través del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC). La Fundació la Caixa hi posa un 3% dels diners (20.000 euros). I el 37% restant l’ha completat la Diputació de Barcelona (242.226,17 €). Ara bé, com sol passar en aquesta mena de projectes, qui ha gestionat els diners i ha tret les obres a concurs a estat el Consell Comarcal.

Jesús Calderer, conseller de projectes comarcals i europeus, explica que “el que es vol fer amb aquesta obra és ampliar l’oferta del jaciment de Fumanya. S’aconseguirà que el visitant s’apropi molt més a la paret on hi ha les petjades i hi haurà una explicació molt més acurada que permetrà entendre com era Fumanya fa milions d’anys”.

L’itinerari incorporarà diversos plafons de vidre que explicaran als visitants els valors presents al jaciment: paleontologia, natura, geologia i paisatge. A més, els plafons quedaran alineats amb les petjades i es podrà veure el seu reflex creant un espectacle visual inigualable.

“Amb aquesta actuació el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Fígols potencien un dels recursos turístics més importants del Berguedà i l’oferta de qualitat del món turístic de la comarca creixerà”, relata Calderer. I assegura que no té “cap dubte que aquest nou itinerari farà augmentar els turistes que vindran a visitar el jaciment i la comarca”. El conseller considera que “es passarà d’una visita que ja és potent al centre d’interpretació a una visita ampliada amb un recorregut familiar a l’exterior que atraurà molt més públic”.

Donat que els visitants de Dinosaures Fumanya són, en gran part, famílies, el projecte de creació de l’itinerari exterior vol donar especial importància als infants i pretén fer un itinerari accessible perquè que els més menuts puguin compartir una visita espectacular de les petjades amb els adults.

El termini per presentar candidatura a assumir les obres acaba el 26 de juliol a les 23.00h. Quan l’empresa guanyadora comenci a treballar a Fumanya, tindrà set mesos per acabar els treballs.

Bé Cultural d’Interès Nacional

El jaciment de Fumanya, a Fígols, (Berguedà, té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i està inclòs dins del PEIN Serra d’Ensija-Rasos de Peguera i dins la Xarxa Natura 2000. El jaciment de petjades de dinosaure de Fumanya és el més important d’Europa i un dels més importants a nivell mundial.

Les petjades del jaciment de Fumanya estan situades sobre una paret de roca calcària. Sobre aquesta paret s’hi han registrat unes 2.000 petjades de dinosaure, formant rastres. Es tracta, per tant, d’un jaciment excepcional tant per al seva riquesa paleontològica com per la seva mida.

X