La biblioteca de Berga, sense aire condicionat, obligada a tancar cada tarda per combatre la calor

El nou horari del centre és de dilluns a divendres, de 8.30 h del matí a 14.30 h del migdia

Solució d’urgència a la biblioteca de Berga. El centre ja va haver de tancar ahir a la tarda perquè la temperatura interior era insuportable. No hi ha aire condicionat i això, en plena onada de calor, fa que passar-hi determinats moments del dia sigui tot un risc.

Davant el problema, l’Ajuntament ha decidit readaptar els horaris. A partir d’aquest dijous, la biblioteca només obrirà els matins de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h.

Fins ara, els estius obria cada matí de dilluns a divendres de 9.30 a 14 h, per tant s’ha avançat l’obertura una hora i s’ha allargat el tancament mitja hora. El que no s’ha pogut salvar és l’horari de tarda: els estius solia estar oberta dimarts i dijous, de 16 a 20 h, però a partir d’ara els usuaris la trobaran tancada.

S’han descartat petits elements de ventilació

El regidor Eloi Escútia ha explicat que és una decisió consensuada i, de fet, proposada per la mateixa direcció de la biblioteca. Abans de prendre-la, se n’han estudiat altres com ara posar petits elements de ventilació per tot el recinte, però s’ha descartat. “No milloraven molt l’aspecte tèrmic i, acústicament, generen un soroll i per tant es converteixen en un element distorcionador en una biblioteca”, ha justificat Escútia.

Un mal conegut

La calor interior a la biblioteca no és un problema nou. Fa anys que existeix, però no s’ha resolt. I, tot i que el govern municipal defensa que l’any vinent es pressupostarà la climatització de l’espai, aquest estiu ja no hi és a temps i l’única solució ha estat el tancament de l’espai cada tarda. Com a mínim, fins que duri l’onada de calor actual.

Escútia al·lega que l’actual govern ha passat molt temps pendent de si la Diputació de Barcelona validava el trasllat de l’equipament al Convent de Sant Francesc. Finalment, l’ens provincial va denegar-ho, fa mesos, però la climatització de la biblioteca de cara a aquest estiu no s’ha fet.

El regidor admet que n’eren conscients, però ha recalcat que “fins ara els estius s’havien anat passant d’aquesta manera”. Darrerament, però, reconeix que “les onades de calor més persistents i llargues han fet més evident l’afectació”.