La Societat Catalana d’Advocats de Família denuncia que no hi ha jutges especialitzats en família a la Catalunya Central

L'associació alerta que Vic, Manresa, Vilafranca, Vilanova, Igualada i Berga sumen més de 700.000 persones sense un jutge especialitzat en temes familiars a disposició

Concentració a les portes dels jutjats de Berga. ARXIU

La presidenta de la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF), Mercè Mira, ha reclamat que s’instaurin jutjats de família a la Catalunya Central, on més de 700.000 persones no tenen accés a aquest tipus de justícia especialitzada. De fet, només 10 dels 49 partits judicials de Catalunya tenen jutjats especialitzats en família. Això, segons Mira, provoca que els processos s’allarguin i que s’obtingui una resposta “menys experta”.

Tenint en compte que 1 de cada 4 casos civils judicials a Espanya és de família, l’associació considera un “perjudici” per a les famílies que només la meitat de la societat tingui accés a justícia especialitzada. Mercè Mira ha fet aquestes declaracions en el marc del congrés de Dret Civil que se celebra a Vic.

De fet, segons l’associació d’advocats, el fet de no tenir jutges especialistes en temes familiars fa que Vic, Manresa, Vilafranca, Vilanova, Igualada i Berga sumin més de 700.000 persones en situació de “perjudici” respecte a persones de les grans ciutats, on sí que n’hi sol haver.

Mercè Mira ha alertat que algunes de les conseqüències de no tenir jutjats de família són “greus”. Per exemple -ha dit- quan es retarda un judici d’aquest àmbit pot anar en perjudici dels menors que s’han d’esperar un any per saber amb qui han d’anar a viure després d’una ruptura. “També un retard en aquest camp pot acabar en violència de gènere”, ha alertat.

I a Berga, quina és la situació?

Els jutjats de família són jutges de primera instància que s’especialitzen en temes familiars. Aquestes especialitzacions solen passar a les grans ciutats, on hi ha molts jutges i molts expedients a tractar. Les especialitzacions serveixen als diferents jutjats per repartir-se la feina, de manera que, així, tots els temes que entren en un jutjat relacionats amb assumptes familiars van a parar al jutge de família. El mateix passa, per exemple, amb les carpetes en relació amb les clàusules terra, que van a parar a mans del jutge que s’hi ha especialitzat.

A Berga hi ha dos jutjats i tots dos són mixtes, és a dir, que tant són de primera instància com d’instrucció. Per tant, tant toquen temes civils com penals. A més, també hi ha un jutjat de violència contra la dona, que a la pràctica és el mateix equip que el jutjat de primera instància, però amb un nom diferent.

Que no hi hagi un jutjat especialitzat en temes familiars no genera una desatenció, segons els professionals consultats per l’Aquí Berguedà. Les persones s’atenen igualment a través d’un dels dos jutjats que hi ha. A més, havent superat les oposicions, el jutge de primera instància és coneixedor de les lleis en matèria de família, malgrat no ser-ne un especialista.