Guillem Canal entra al govern de Berga per ocupar la vacant que va deixar Roser Valverde

És enginyer forestal i té 39 anys. De moment no s'han fet públiques les carteres que agafarà. La CUP diu que ho estan acabant de consensuar en el si del govern, on també hi ha ERC

Ja es coneix la persona que ocuparà el lloc de Roser Valverde al govern de l’Ajuntament de Berga. Serà Guillem Canal, enginyer forestal de 39 anys i quart suplent de la llista de la CUP a les eleccions del 2019. La CUP ho ha anunciat aquest dimarts a la tarda en una roda de premsa als peus de l’Ajuntament.

De moment, només s’ha fet públic que serà Canal qui prengui possessió de l’acta de regidor. Ho farà en sessió plenària, després que les persones que el precedien a la llista hi hagin renunciat i la Junta Electoral ho tramiti. Canal ja ha avançat que entrarà a govern amb un 33% de dedicació i que, tenint en compte el seu perfil tècnic, assumirà carpetes que actualment porten els regidors Aleix Serra i Eloi Escútia. Les àrees que portava Roser Valverde (Cultura, Festes, Patum, Recursos Humans, Feminisme i LGTBI) es repartiran entre els integrants de l’equip de govern.

“Em motiva i tinc ganes de venir a sumar”

En la seva primera aparició pública, la CUP ha presentat Canal com un militant des del 2009 que ha format part de les últimes tres candidatures a les eleccions municipals. El nou regidor de l’Ajuntament ha explicat que no va poder assumir un lloc de la llista més alt al 2019 per paternitat, però l’alcalde, Ivan Sánchez, ha assegurat que Canal “ha estat una persona plenament implicada en diferents comissions i àmbits de treball” de la formació.

Guillem Canal ha esquivat adoptar un posicionament públic sobre més enllà d’aquest mandat i, per tant, sobre si serà -o no- a la llista dels cupaires del 2023: “Vinc amb l’objectiu de complir la legislatura i ajudar el màxim, treballant per la ciutat i la gent”.

“El projecte està fort i és viu”

L’alcalde, Ivan Sánchez, ha explicat que l’entrada de Guillem Canal al govern també encaixa amb les principals fites que té el govern per aquests darrers 10 mesos de mandat. La majoria -diu- són projectes on el perfil de Canal pot ser útil. En aquest sentit, ha parlat de la reurbanització del carrer Harmonia, el projecte de l’APEU, la rehabilitació dels pisos del carrer del Balç, la reurbanització de la plaça de les Cols, els primers passos per reurbanitzar el carrer del Roser i l’enderroc de l’edifici de Finques Ciutat.

Per què s’ha de recórrer a un suplent de la llista del 2019?

Canal era el quart suplent de la llista i la CUP va treure vuit regidors a les eleccions. Per arribar al nou regidor, ha calgut fer un parell de salts a la llista. El primer va ser quan l’alcaldessa, Montse Venturós, va deixar el càrrec: en aquell moment, la persona escollida per ocupar la vacant que deixava va ser Andreu Comas, l’últim nom de la llista de titulars (número 17). Ara, davant la renúncia de Roser Valverde, s’ha fet un altre salt, fins al 4 suplent.

En el primer salt, van renunciar a l’acta Anna Boix, Sergi Hinojo, Hug Tuyet, Judit Muñoz, Guillem Pons, Maria Antònia Guixé, Laura Pueyo, Sara Vima; i en aquest segon, ho faran Marc Vizcano, Berta Francàs i Roser Obiols.

Des del partit, l’exregidora Mònica Garcia ha justificat que les llistes de la CUP a les municipals sempre han estat “amb persones molt variades i amb la mitjana d’edat força baixa”. Aquesta joventut -ha dit Garcia- té virtuts que agraden molt a la formació: “No volem perdre aquesta característica perquè ens dona uns perfils menys acostumats a la política tradicional, i això entenem que afavoreix a la política municipal”.

Però també té inconvenients que la mateixa CUP admet. A la llista hi ha persones que, malgrat estar compromeses, viuen etapes de canvis o inestabilitat geogràfica: “Quan anem a buscar un substitut, ens toca prioritzar persones que tinguin una certa estabilitat”. I per això, a la pràctica, ha calgut saltar tants números.

En aquest sentit, Garcia ha matisat que la CUP podria haver evitat saltar tants números si el que buscava era una persona disposada a venir als plens i prou. Però tant en el cas d’Andreu Comas com en el cas de Guillem Canal han anat a buscar persones disposades a assumir dedicació.

X