Els pobles de l’Alt Berguedà exigeixen més transparència a Salut a l’hora de decidir sobre els consultoris

Critiquen que no han rebut res més que un cartell on se'ls comunicava que el personal mèdic quedaria centralitzat a Guardiola fins al 23 de setembre, i aprovaran una moció conjunta a cada ajuntament

Els ajuntaments de l'Alt Berguedà volen una reunió amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. ACN / ARXIU

Malestar entre els ajuntaments de l’Alt Berguedà per la gestió que el Departament de Salut, a través de l’ICS, ha fet dels horaris dels consultoris locals per aquest estiu. Salut defensa que, enguany els consultoris no tancaran, malgrat que quedaran només amb personal d’infermeria i administratius. Però els governs municipals asseguren que no compren aquest relat i han acordat diverses accions per fer-ho palès, en una reunió de càrrecs electes que s’ha fet aquest mateix dimecres a la tarda.

Segons ha relatat a l’Aquí Berguedà el regidor de Salut de la Pobla, Xavi Serra, un dels principals motius del malestar és que els ajuntaments només van rebre un cartell on se’ls comunicava que el personal mèdic de tota l’àrea bàsica quedava centralitzat des d’aquesta setmana fins al 23 de setembre al CAP de Guardiola. Des de fa anys insisteixen que volen una comunicació més directe amb el Departament, lamenten que “tot segueix igual” i exigeixen “més transparència”.

En aquest sentit, volen que se’ls hi aclareixi en quina situació quedarà el CAP de Guardiola. Com que ningú els ho ha explicat, no saben si hi haurà només un metge entre setmana o si se’n disposarà de més. I també dubtes sobre què passarà en caps de setmana: si hi haurà metge de guàrdia, o si se’ls derivarà a Berga.

Els consta que hi ha metges que volen venir i no poden

Una altra de les qüestions que alarma els ajuntaments de l’Alt Berguedà és que tenen constància que hi ha un parell de metges estrangers interessats en venir a treballar al Berguedà, però bloquejats per la burocràcia. “Ens consta que volen venir aquí, però que l’expedient està encallat a Recursos Humans de Salut”, assegura Xavi Serra.

Per tot això, sospiten que la manca de metges a la zona no sigui qüestió de tenir poc personal a disposició, sinó de no invertir-hi prou diners. “Creiem que podríem tenir una àrea bàsica molt més arreglada i que estem perdent l’oportunitat”, lamenten.

Una moció a cada ajuntament i una carta al Departament

A banda, els ajuntaments han acordat que redactaran una moció conjunta i l’aprovaran a cada ple municipal. En aquesta moció hi recolliran tots els motius del malestar.

També enviaran una carta al Departament recollint-hi les queixes i demanaran formalment una reunió amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, perquè entenen que “fa anys que s’hauria d’haver fet i no ens l’han donat mai”.

X