“Estem posant-hi tot el que tenim, ara esperem que l’administració respongui”

La Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà fa balanç del 2021 i reafirma que el principal repte per als pròxims mesos és la inauguració de la llar-residència a l'antic hotel de Terradellas. Ara bé, perquè això passi, cal que la Generalitat concerti les places: "Hi ha molt poques famílies que puguin pagar una plaça privada"

Nou crit al cel de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà perquè el Departament de Drets Socials concerti més places de llar-residència a la comarca. Ara mateix n’hi ha 12 (de fet, hi són des de finals del segle passat, que és l’última vegada que la Generalitat en va concedir de noves), però la fundació fa mesos que treballa per fer els deures i rehabilitar un espai que pugui acollir noves places: l’antic hotel El Blat de Terradelles, a Bagà. De moment, però, tenen seriosos dubtes que la Generalitat els acabi concertant les places.

El Govern els ha comunicat que a la tardor traurà noves places a concert. En concret, tenen constància que en sortiran unes 300, tot i que també són coneixedors que a tot el país hi ha una demanda de 3.000 places noves a curt termini i d’unes 10.000 a mitjà termini. Al Berguedà, però, la situació és especialment delicada: no en surten de noves des del 1998, hi ha més d’una vintena de persones en llista d’espera i es preveu que d’aquí a 6 anys la xifra s’enfili fins a la seixantena.

Des de la Fundació, la presidenta, Cecília Camprubí, ha assegurat en roda de premsa que “nosaltres ens havíem de posar les piles per habilitar un lloc i ho estem fent, però ara necessitem que l’administració també s’espavili i ho entengui”. Precisament per això, un dels principals aspectes que recull la memòria de la fundació de l’any 2021 és el temps que han invertit en reunions amb l’administració per persuadir-la de la necessitat de places noves a la comarca.

La resposta que han rebut del Govern els inquieta. No els han garantit que en tindran de noves, i això els fa sospitar que potser, entre les 300 que sortiran aquesta tardor, no se’n contemplen al Berguedà. No tenen la certesa que acabi sent així, però ja han demanat als alcaldes de la comarca que se sumin a la pressió perquè el Departament acabi prenent la determinació de concertar places al Berguedà.

La fundació no està en risc, però sí que podria veure’s abocada a baixar el ritme

Des de la fundació, apunten que han fet una inversió important a Terradelles “perquè no podíem esperar més i perquè és el que ens tocava fer com a comarca”, però alerten que cal que la llar-residència comenci a funcionar en un període relativament curt de temps.

En aquest sentit, matisen que “tot i la important inversió [se’n reserven les xifres], l’estabilitat econòmica de la fundació no està en risc, però sí que és probable que no ens deixi fer altres inversions, si en un termini curt de temps no comença a funcionar”. Ho ha explicat la gerent de la fundació, Ester Comellas, també en roda de premsa.

De fet, recalquen que mouen una quantitat important de serveis i a tot arreu calen inversions. Si cada pota de la fundació funciona i dona rendiment, tot l’entramat pot funcionar; però si una de les potes s’encalla, pot afectar a les partides que es destinen a la resta.

X