L’Ajuntament tanca les fonts i els safaretjos que hi ha en el recorregut de la passada de diumenge dels Elois

És una de les mesures que impulsa el govern per moderar l'ús d'aigua durant la festa, atesa la sequera actual que viu el país

Moment de la passada de diumenge dels Elois, d'una edició anterior. BERGUEDÀ TURISME

L’Ajuntament de Berga ha determinat el tancament de les fonts públiques i els safaretjos que es troben al llarg del recorregut de la passada de diumenge dels Elois. És una de les mesures adoptades per moderar la quantitat d’aigua que es llança durant el recorregut, atesa la situació de sequera que viu el país. Una altra de les mesures adoptades ha estat l’eliminació de les mànegues emprades pels serveis municipals, com per exemple la que s’utilitzava a la plaça de Sant Pere per remullar les persones participants.

A banda, es disposarà d’informadors i informadores de carrer per recordar les indicacions sobre la moderació de l’ús d’aigua a les persones participants. A més, l’alcaldia ha dictat un ban informatiu adreçat al veïnatge de la ciutat en què s’estableixen recomanacions i advertències sobre la passada amb aigua i animals. En concret, el text fa referència a mesures sobre l’ús d’aigua i el benestar animal. El ban ha estat imprès i col·locat en diversos punts de l’espai públic per on transcorre la passada. 

Diu això:

S’estableixen les següents recomanacions i advertències durant la festa d’Els Elois:

En relació amb l’aigua:
1) Atesa la situació actual de sequera, s’apel·la al sentit comú de la ciutadania i es demana un ús moderat de l’aigua.

En relació amb els animals:
1) Un cop recollit el ruc a la zona habilitada, en sereu responsables fins a retornar-lo al mateix lloc de recollida (antic espai del SES Serra de Noet, carrer del Programari Lliure).
2) S’adverteix no sobrecarregar els rucs, només podran pujar-hi, per cada ruc:
3) Majors de 12 anys, màxim una persona sobre l’animal.
4) Entre 6 i 12 anys, màxim dues persones sobre l’animal, sempre acompanyades, a peu, d’una persona adulta.
5) Menors de 6 anys, màxim dues persones sobre l’animal, una de les quals serà una persona adulta.
6) No tireu aigua directament a la cara dels animals i, si és necessari, demaneu a qui llança aigua que es moderi. Així mateix, si observeu qualsevol conducta inadequada, advertiu la persona.
7) No utilitzeu la força ni cap mena d’utillatge per manejar i guiar els rucs en cap cas. Cal tenir en compte la seva reacció en el moment de més estrès, en els punts de la passada en què es tira més aigua.
8) No forceu l’animal a avançar en moments de pànic, per evitar posar en risc la seva seguretat i la de les persones que porta a sobre.
9) Cal tenir cura, en les zones on el terra és més moll, d’evitar les relliscades i les caigudes. Si el ruc caigués a terra, ajudeu-lo a aixecarse, sense utilitzar la força i respectant el seu ritme. Si cal, es pot disminuir la marxa fins a tenir més seguretat.

No instal·lar piscines desmuntables

Pel que fa a la participació de la ciutadania durant la passada amb aigua, es demana als veïns i veïnes no instal·lar piscines desmuntables a la via pública i efectuar el llançament d’aigua només des dels balcons, així com moderar la quantitat d’aigua utilitzada. A més, es demana respectar les tanques de separació amb els animals instal·lades en els punts més problemàtics del recorregut. Paral·lelament, l’Ajuntament apel·la a la responsabilitat col·lectiva en l’ús domèstic de l’aigua.

La moderació de l’aigua, per sempre més als Elois?

Enguany, l’organització de la festa d’Els Elois aposta per moderar l’ús de l’aigua per mantenir la passada de diumenge al matí, però s’avaluarà el desenvolupament de l’activitat per plantejar canvis en futures edicions de la festa, tenint en compte el benestar dels animals i també la situació de sequera que podria convertir-se en un fet habitual a causa de l’escalfament global.