Prova pilot per treure cotxes del Pedraforca: en bus fins a Gresolet de les 7 del matí a les 5 de la tarda

Es farà durant quinze dies, entre l'1 i el 15 d'agost, ja que el Parc Natural del Cadí Moixeró sap -amb estudis a la mà- que és l'època on el massís rep més visitants

Arriba l’anunciada prova pilot per treure cotxes del Pedraforca amb un bus llançadora. Serà entre l’1 i el 15 d’agost i l’han consensuat el Parc Natural del Cadí Moixeró, els ajuntaments de Saldes i Gósol, el Consell Comarcal del Berguedà i la FEEC, que gestiona els refugis de muntanya. Entre les 7 del matí i les 5 de la tarda només es podrà accedir al mirador de Gresolet en un bus que farà el trajecte Gósol-Saldes-Gresolet. L’objectiu és reduir l’impacte de la gran afluència de vehicles privats a la zona.

“Una mesura quirúrgica, molt estudiada”

Des de la FEEC, el director de comunicació, Quim Pons Casadesús, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la mesura és “quirúrgica, molt estudiada i molt concreta”. De fet, tots els agents implicats s’han esperat a tenir un informe sobre l’afluència de visitants al Pedraforca per actuar. I aquest informe apunta que és precisament en aquests quinze primers dies d’agost quan hi ha més afluència de persones al Pedraforca. “És una bona opció per copsar com funciona i per veure quines mesures es prenen en el futur. El que està clar és que la massificació s’havia de regular d’alguna manera”, apunta el director de comunicació de la FEEC.

Sense anar més lluny, fa cosa d’un any es va produir un accident mortal al tram de carretera on, enguany, funcionarà el bus. Una jove va morir en caure per un marge mentre feia marxa enrere amb el seu vehicle.

A més, la idea dels busos llançadora no és nova. Ja funciona en diversos cims del Pirineu francès i també s’ha implantat en zones catalanes com a Lles de Cerdanya, on dues línies de bus ja van unir amb èxit l’estiu passat les estacions d’esquí nòrdic de Lles i Aransa amb la font de les Pollineres, des d’on s’arriba als Estanys de la Pera.

Com funcionarà?

Hi haurà dues persones del Parc Natural que gestionaran el flux del bus i dels vehicles privats: una se situarà a la barrera inicial (cruïlla de les antigues mines a cel obert) i una altra, al mirador de Gresolet.

A partir de la cruïlla de les antigues mines a cel obert no es podrà circular en vehicle privat durant les hores de tancament. Els cotxes s’hauran de deixar en un aparcament que s’habilitarà a Saldes o bé es podran deixar a Gósol, on també s’habilitarà un aparcament per qui vulgui agafar el bus allà.

El tall es farà cada dia entre l’1 i el 15 d’agost, entre les 7h del matí i les 14h, i entre les 15h i les 17h.

L’autobús sortirà de Gósol cada dia a les 7 del matí, i farà el trajecte Gósol-Saldes-Mirador de Gresolet. El retorn serà a Saldes per tornar a pujar al mirador de Gresolet, i tornarà a Gósol diversos cops al dia. Es calcula acabar el servei a Gósol a les 5 de la tarda.

Per raons de seguretat, els vehicles privats hauran de circular entre la barrera i el mirador en els moments en què no hi circuli l’autobús, o anar al seu darrera. De la mateixa manera, els vehicles privats que hagin pujat abans de les 7 del matí o la tarda anterior, hauran de baixar entre les 14 i les 15h, o bé darrere de l’autobús.

La gestió es farà a través d’una pàgina web des de la qual es farà la compra-venda de bitllets (www.buspedraforca.com). El preu del viatge serà de 3€. Hi haurà descomptes pels excursionistes federats a la FEEC i pels visitants que resideixin i adquireixin els bitllets des dels allotjaments de Gósol o Saldes. Els menors de 12 anys viatjaran a cost 0€

X