Dos joves de Sagàs agafen el timó dels castellers l’any de la represa

Tenen 24 anys, viuen al mateix poble, però no es van conèixer fins als Castellers. I ara en són caps de colla (FOTO: Marc Canturri)

Els nous caps de colla dels Castellers de Berga són dos joves de 24 anys de Sagàs. Són l’Alba Cruanyes i el Marc Rovira i, per estrany que sembli, es van conèixer a la colla, malgrat viure en un municipi, Sagàs, de poc més de 150 habitants. El municipi no té nucli urbà, tot són cases disseminades, i això fa que, en funció d’on vius, costi interactuar amb veïns: “Tardo el mateix a anar a casa de l’Alba que a arribar a Berga”, assegura el Marc.

Recuperar-se de la pandèmia

Tots dos lideren una junta especialment jove i esperen fer-ho dos anys. Coincideixen
que el principal objectiu de la colla és recuperar el pols d’abans de la pandèmia. I, de fet, en poc més de mig any, ho estan aconseguint. Prova d’això és que, sense forçar-ho, aquest juliol, per la diada del 10è aniversari, van repetir l’actuació que van fer per la diada de l’aniversari del 2019: 4 de 7 amb agulla, 5 de 7 i 3 de 7 amb agulla. Això sí, reconeixen que la Covid ha marcat un abans i un després i que està costant refer-se’n: S’hi troba tothom. Hi ha menys gent als assajos, la canalla és més gran, costa arrossegar gent…”.

La torre i el carro gros, el 2023

Però se n’estan sortint. Celebren que, aquestes últimes setmanes, estan recuperant gent que feia temps que no venia. I tenen objectius clars per a la pròxima temporada: tornar a fer la torre de 7 i el carro gros. Fins ara són els dos castells més importants que ha fet la colla en 10 anys d’història, però confien repetir la gesta aviat. La pandèmia els ha obligat a baixar pisos, però tenen clar que arribarà el dia de tornar a trencar sostres.

No seran a Tarragona, tot i haver fet mèrits per entrar-hi

Hi ha malestar en el si dels Castellers de Berga pel sistema per accedir al Concurs de Castells de Tarragona d’aquesta tardor. La colla berguedana no hi podrà participar
perquè ha quedat enquadrada al Concurs de Torredembarra, on no hi ha les principals formacions del país. En les últimes edicions els de la camisa blava sí que hi havien accedit.

Aquest cop, però, l’organització ha decidit tenir en compte els castells fets des del 2019, abans de la pandèmia, i això condemna els berguedans, que ho veuen “irreal”. Hi
ha colles que estan fent castells de gamma més baixa que els Castellers de Berga i seran a Tarragona. Per què? Doncs perquè abans de la pandèmia n’havien descarregat de gamma superior. La colla berguedana entén que mereixerien ser-hi pel moment actual: “Tots hem baixat pisos arran de la pandèmia i el lògic seria tenir en compte el moment actual i no el de fa tres anys”. Tot i això, a Torredembarra ho tenen clar: tocarà lluitar per guanyar el concurs.

X