Un edifici del carrer Buxadé en desús, camí de convertir-se en un cooperativa d’habitatges, consum i cultura

La cooperativa vol comprar l'edifici per rehabilitar-lo, fer-hi habitatges assequibles, estables i sostenibles, així com espais comunitaris com un hort, un pati o una biblioteca

Comença a aflorar un projecte cooperatiu al barri vell de Berga. Fa dies que les xarxes socials en van plenes perquè els mateixos impulsors n’han fet comptes a Twitter i Instagram on n’expliquen els primers detalls.

Volen recuperar un edifici en desús i mal estat des de fa anys, al carrer Buxadé 18-20, per crear-hi una comunitat cooperativa d’habitatges i cultura. L’edifici es diu Cal Blanxart i els impulsors volen conservar-ne el nom per a la nova cooperativa que el farà revifar. La cooperativa vol comprar l’edifici, actualment en mans privades, per rehabilitar-lo, però conservant la distribució original que dividia l’espai en zones privades i espais comuns.

Tot, amb la idea d’aconseguir habitatge assequible, estable, flexible i sostenible al barri vell. A banda, a més de la cooperativa d’habitatge, també s’hi vol impulsar una cooperativa de consum, amb un hort comunitari, un pati i una biblioteca, entre altres espais.

El projecte neix apadrinat per una fundació de Barcelona, La Dinamo, que es dedica a promoure habitatge cooperatiu.

Què és un habitatge cooperatiu?

El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es basa en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir d’habitatge digne a un preu assequible a les persones sòcies que la conformen. Les sòcies gaudeixen d’un dret d’ús indefinit sobre un dels habitatges, mitjançant el pagament d’una quota inicial i una quota d’ús mensual assequible.

Aquest model concep l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió i aposta per la seva desmercantilització. És un model col·lectiu impulsat per les futures persones usuàries que permet desenvolupar projectes de convivència socials, participatius i solidaris i que pretén incidir en la transformació social, impulsant una economia solidària i sostenible.

Cal Blanxart

L’edifici de Cal Blanxart es diu així per la família que hi va viure entre a partir de finals del segle XVIII. Un dels membres de la família que hi va viure va ser Josep Blanxart i Camps, un poeta, dramaturg i novel·lista que també va ser alcalde de la ciutat.

La presentació, el 17 de setembre

Els impulsors del projecte ja han marcat en vermell una data al calendari per presentar-se en societat i obrir les portes de l’espai. És el 17 de setembre. S’hi faran visites guiades tot el dia, a les 12 del migdia hi haurà la presentació; a la 1 del migdia, vermut i dinar popular; i a les 5 de la tarda, una xerrada informativa titulada ‘Vols viure a Cal Blanxart?’.

Per més informació, la cooperativa ofereix la possibilitat de contactar-hi per correu electrònic (infocalblanxart@gmail.com) o seguint els comptes que han obert a les xarxes socials (@calblanxart).

X