Reediten el llibre de geografia del Berguedà, un clàssic a les escoles i instituts de la comarca

La primera edició va ser l'any 85 i havia quedat desfasat. De la nova se n'han fet 300 exemplars que es repartiran a totes les escoles i instituts de la comarca perquè l'utilitzin com a eina de consulta

El Consell Comarcal del Berguedà ha impulsat la reedició del llibre de geografia del Berguedà. Es tracta d’una eina històrica a les aules de tota la comarca, però que amb els anys havia quedat desfasada. De fet, la primera edició va ser l’any 85 i aleshores es definia el Berguedà com “una comarca eminentment tèxtil i minera”, tal com ha reconegut en roda de premsa l’historiador Albert Rumbo, que ha coordinat la reedició.

El Consell ha pagat el cost de la reedició, uns 7.000 euros, i ara lliurarà els 300 exemplars que se n’han fet a totes les escoles de primària, centres de secundària i biblioteques de la comarca per tal que els alumnes puguin utilitzar-lo com a material d’estudi i consulta. A banda, l’ens comarcal té previst fer-ne noves fornades, amb tapa dura, per treure-les a la vendas.

El llibre és una actualització del de l’any 85, però vol anar una mica més enllà de l’àmbit purament geogràfic de la comarca. De fet, fins i tot ha canviat el títol: la primera edició es deia “Estudi del Medi – Geografia del Berguedà”, escrit per Ferran Badal i Carles Guzman, i aquesta reedició porta com a títol “El Berguedà. Un ric passat amb projecció de futur”.

La nova edició ha actualitzat la informació que estava desfasada i ha incorporat noves fotografies actuals i d’arxiu. Tal com explica la consellera de Cultura, Araceli Esquerra, “el llibre de geografia del Berguedà havia quedat obsolet i feia molts anys que no havia estat revisat i reeditat. Per aquest motiu ens vam plantejar fer aquesta reedició per posar-lo al dia, era una feina que calia fer”. La nova edició recull actualitzacions de dades de població o índex econòmics i també noves fotografies de diferents indrets de la comarca. Esquerra ha recordat que aquest llibre l’han fet servir milers d’alumnes des de la seva publicació el 1985. “Molts nois i noies han estudiat i après sobre la geografia de la comarca amb aquest llibre. Forma part de la història de l’ensenyament del Berguedà”.

173 pàgines de radiografia de la comarca

“El Berguedà. Un ric passat amb projecció de futur” té un total de 173 pàgines i està dividit en sis àmbits en els quals es pot trobar informació sobre els 31 municipis de la comarca, la seva història i art, el relleu, la hidrologia, el clima, la vegetació i la fauna, el poblament i l’evolució de la població, així com els sectors i activitats econòmiques i finalment, el patrimoni natural i cultural i festiu.

El llibre s’ha elaborat amb la complicitat i l’altruisme de diversos professors i experts. Tots ells han revisat el contingut i l’han actualitzat, coordinats per Albert Rumbo. L’historiador ha explicat que la base era el llibre del 85, però durant el procés la nova edició ha anat patint “una metamorfosi” fins a convertir-se en un llibre que es pugui utilitzar en qualsevol etapa de primària o secundària. És a dir, una eina que pugui ser útil tant per a un alumne de 1r de Primària com per un de 4t d’ESO.

El grup de treball ha estat integrat per Marina Almenara, Ferran Badal, Eduard Barcons, Rosa Català, Mònica Corominas, Margarida Espelt, Carme Freixa, Queralt Gonfaus, Anna Lladó, Bet Mas, Montse Molins, Xavier Pedrals, Marisol Pereiro i Ignasi Soler.