Aparcada la plantada davant l’Ajuntament del personal de neteja viària de Berga

L'Ajuntament no ha resolt el problema, però el comitè d'empresa entén que "les negociacions van per bon camí" i posa "en stand by" la plantada, a l'espera que se'ls convoqui a una reunió amb el govern i la direcció de l'empresa

De moment, no hi haurà plantada del personal de neteja viària de Berga davant l’Ajuntament. El comitè d’empresa de Tractaments Ecològics S.A. ha decidit aparcar-la. El seu portaveu, Antonio López de las Huertas, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que “les negociacions van per bon camí” i això els empeny a fer una treva per facilitar que hi hagi un remei en els pròxims dies. “L’Ajuntament vol pagar i l’empresa vol cobrar per pagar-nos el que toca, però hi ha serrells al mig que s’han d’acabar de resoldre”, expliquen des del comitè.

El personal de neteja de carrers de Berga va llançar un ultimàtum a l’Ajuntament la setmana passada. Van amenaçar amb fer una plantada davant l’Ajuntament aquesta setmana per protestar contra la congelació dels preus del servei que estan donant i la incapacitat de l’Ajuntament d’incorporar a les factures els increments de l’Índex de Preus al Consumidor (IPC) que s’han anat produint. Els sindicats, a més, alertaven que la plantada era una primera acció i que, si no hi havia una solució, convocarien una vaga.

Un any sense cobrar les factures a preus reals

L’estiu passat els serveis tècnics municipals van comunicar a la direcció de l’empresa que, com que el contracte que els uneix està caducat des del 2015 i no s’ha tret un nou concurs, no podien pagar-los les factures amb els preus actualitzats. En aquests anys, l’IPC ha anat pujant i, per tant, els sous dels treballadors també. Però des del setembre, i emparant-se en una directriu del Tribunal de Comptes, l’Ajuntament paga factures amb els preus que hi havia el 2015, força menors als actuals.

A la pràctica, el que ha passat és que l’empresa ha pagat fins ara els seus treballadors amb l’IPC del 2021, però no ha pogut fer els increments dictats per aquest 2022 perquè l’Ajuntament ha passat a pagar el servei amb els preus del 2015. El director, Josep Freixa, va explicar la setmana passada a l’Aquí Berguedà que des del setembre del 2021 han assumit la diferència (uns 50.000 euros acumulats) per tal que als treballadors, com a mínim, no se’ls abaixés el sou i seguissin cobrant com l’any passat. El personal, doncs, ha cobrat el mateix que l’any passat, tot i que l’Ajuntament els paga menys i, a més, l’IPC ha augmentat. “No sé fins quan ho podrem fer”, admet Freixa.

L’empresa, entre l’espasa i la paret

La direcció de Tractaments Ecològics no comparteix que se li hagi d’aplicar aquesta reducció de les factures i assegura que, en altres contractes també s’ha donat la situació que ara hi ha a Berga, i s’han pogut fer els ajustaments necessaris per cobrar el que toca. Tant és així que actualment Tractaments Ecològics té personal dedicat a la neteja viària en altres municipis que estan cobrant preus del 2022, però a Berga tenen nòmines inferiors perquè no els poden aplicar els increments que els pertoquen.

Per tot plegat, l’empresa fins i tot estudiava, la setmana passada, fer arribar el cas al jutge. “No tinc cap ganes de fer-ho, però és que no m’han deixat cap altra opció”, reconeixia el directiu. Freixa entén que, si se li han reduït les factures també se li hauria de reduir les hores de servei que fa: “No em poden demanar que faci el mateix pagant-me menys pel servei”.

I la història no acaba aquí. Tractaments Ecològics no només ha cobrat menys, sinó que durant mesos directament no ha cobrat. El setembre passat l’Ajuntament va deixar de pagar les factures al dia i no ha estat fins ara que ha pogut passar comptes. Després d’una sèrie de reunions amb l’empresa i de superar pantalles burocràtiques, aquesta setmana, i després d’aprovar-ho al ple de setembre, l’Ajuntament ha liquidat totes les factures fins a mig estiu i la idea és que aquesta setmana es repeteixi l’operació per liquidar les factures del mes d’agost. Així, s’ha pogut situar en el període de pagament a proveïdors de 60 dies que solia ser habitual abans de l’embolic.

Això sí, totes les factures que han liquidat s’estan pagant amb preus del 2015, sense incloure els increments impositius que hi ha hagut des d’aleshores. I això no treu que l’empresa hagi estat gairebé un any liquidant els sous dels treballadors de la seva butxaca, sense cobrar al dia pel servei que donaven a l’administració.

Es compleixen els pronòstics de l’Ajuntament, de moment

Freixa, això sí, ja deia la setmana passada que veia en l’equip de govern una predisposició a resoldre el problema i a pagar el que toca. Tot i això, el directiu de l’empresa també alertava que, tot i que el govern se’n volia sortir, els tràmits estaven encallats en l’administració i tot plegat tensava la corda.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, va assegurar en primera instància que confiava que no s’arribaria ni a la vaga ni a la plantada davant l’Ajuntament. Des d’un primer moment ha dit als mitjans de comunicació que el problema està “en vies de solució”. Ara cal un acord que encara no ha arribat, però que sembla més a prop que fa una setmana.

Miró apunta que “el servei de neteja viària no està en perill” i que el tema està “en vies de solució”. Però perquè les paraules es converteixin en fets, caldrà que en els pròxims dies s’arribi a un acord perquè l’empresa cobri el que toca i pugui pagar als treballadors el que els correspon.

X