Popurri d’activitats al Berguedà per posar la salut mental en primera plana

Sota el lema "Som comunitat, fem salut mental", la Taula de Salut Mental al Berguedà i el Consell Comarcal organitzen una sèrie d'activitats per conscienciar la població contra l'estigma

Torna el Dia Mundial de la Salut Mental. I al Berguedà ho fa amb una suma d’esforços per part de totes les entitats implicades en la lluita contra l’estigma. Sota el lema “Som comunitat, fem salut mental”, la Taula de Salut Mental al Berguedà i el Consell Comarcal organitzen un popurri d’activitats al voltant del Dia Mundial (10 d’octubre) que se celebraran el mateix dia però també durant l’octubre i, fins i tot, el novembre.

Representants de les entitats organitzadores han presentat el programa d’actes a la biblioteca de Puig-reig, aquest dimecres a la tarda. Hi eren la consellera d’Atenció a les persones, Anna Maria Serra; la directora de la biblioteca de Puig-reig, Queralt Ambròs; la coordinadora dels serveis de salut mental de Germanes Hospitalàries, Montse Guitart; el Referent de Benestar Emocional a l’Atenció Primària de l’ICS a la Catalunya Central, Xevi Capdevila; la tècnica de l’Agència de Desenvolupament, Sara Vila; la directora de la Fundació Horitzó, Eva Sánchez; la presidenta d’ASFAM, Rosa Circuns; i el regidor de Puig-reig Josep Campos.

Tots han explicat de quina manera col·laboren en un programa que té l’objectiu de sensibilitzar la població i fer que prengui consciència de l’estigma que porten associades les malalties mentals. En concret, hi haurà desenes d’activitats lúdiques, esportives, culturals i artístiques.

Una caminada per la salut mental a Berga

El 10 d’octubre, els actes de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental començaran amb la Caminada per la Salut Mental, que arrencarà davant de les Germanes Hospitalàries, a la plaça del Països Catalans de Berga, on també s’hi farà un esmorzar saludable per agafar forces.

La implicació de les biblioteques: art, xerrades i un sofà per parlar de salut mental

A les sis de la tarda del mateix dia 10, la biblioteca de Berga hi haurà la xerrada “L’Art com a superació de les malalties físiques i mentals”, vinculada a la història del dibuixant del conegut Snoopy, Charles Schulz, ja que enguany es compleixen 100 anys del seu naixement.

Un cop finalitzada la xerrada, s’inaugurarà a la mateixa biblioteca l’exposició de Parelles Artístiques, un projecte que recorrerà tot el Berguedà i que es podrà veure a Puig-reig, Berga, Gironella i Bagà.

Parelles artístiques és un projecte que consisteix en la creació d’obres de diferents àmbits de l’art realitzades per parelles, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. El programa facilita que les persones participants gaudeixin de l’art com a forma d’expressió i creixement.

La implicació de les biblioteques de la comarca no acaba amb aquest acte i durant tot el mes d’octubre es podran trobar en el seu catàleg llibres i pel·lícules relacionades amb la salut mental. A més, qualsevol persona que visiti una biblioteca trobarà un sofà per seure i una persona per parlar amb ella sobre salut mental.

“Cultura i Ment” és el títol sota el qual s’emparen diferents activitats que pretenen unir tots dos conceptes. El Club de Lectura Comarcal tindrà lloc el dimecres 26 d’octubre a Montmajor i estarà dedicat a la salut mental. “Sola”, de Carlota Gurt, serà la lectura triada per aquest mes tan especial. L’acte comptarà amb la presència de l’autora i també es farà una visita prèvia al Museu del Bolet de Montmajor.

L’Hora del Conte també canviarà el seu contingut habitual durant tot el mes i es dedicarà a explicar Contes per a la Salut Mental. “On s’amaga el monstre del carrer” és el títol del llibre de Núria Clemares que es podrà escoltar a Puig-reig, Berga i Gironella.

A banda, hi haurà més xerrades, més enllà de la del dia 10 a Berga. De fet, aquest dimarts ja n’hi va haver una altra, a la biblioteca de Puig-reig, sobre com llegir ens ajuda a superar l’angoixa i la depressió i, així, recuperar la calma i la serenitat”.

A més, dijous 3 de novembre, la Biblioteca de Gironella acollirà una xerrada sobre alimentació i benestar emocional a càrrec de Mar Gargallo i Xevi Capdevila, de l’Institut Català de la Salut.

Espais a la ràdio i a la televisió

Durant tot el mes es difondran vídeos promocionals de lluita contra l’estigma a les pantalles i xarxes socials de les institucions i entitats participants, a més, els vídeos també es veuran a la Televisió del Berguedà.

També en aquesta línia de difusió pública, durant els dissabtes del mes d’octubre Ràdio Gironella donarà un espai de 20 minuts per tractar la salut mental des de diferents perspectives.

Un llibre de regal per cada compra a la Fundació Horitzó

A la Fundació Horitzó, durant tot el mes d’octubre, per la compra d’una peça de roba es regalarà un llibre, a més, hi haurà un taller d’arts plàstiques obert a tothom que tindrà lloc el dimarts 11 d’octubre a les 9.30h.

“Una realitat que ens tocarà viure”

La consellera Anna Maria Serra ha portat la batuta de la presentació del programa, a la biblioteca de Puig-reig. Després que les entitats expliquessin la seva implicació en la commemoració, Serra ha reivindicat que la Taula de la Salut Mental les uneix i permet veure fruïts d’aquesta acció conjunta.

La representant política comarcal també ha recordat que “la salut mental és una realitat que ens tocarà viure a tots” i ha insistit que “s’ha de realitzar una tasca ingent per fer prendre consciència de la problemàtica de la salut mental i del tabú que s’ha d’afrontar”.

En la mateixa línia, el regidor de Puig-reig Josep Campos ha agraït a les entitats organitzadores la seva tasca i les ha engrescat a seguir treballant en la conscienciació. Campos, a més, s’ha posat a la seva disposició per donar-los un cop de mà en el que els calgui.

X