“Estudiar música és car, però intentem que hi pugui tenir accés el màxim de ciutadania possible”

Els projectes de música comunitària de l'Escola de Música de Berga ja arriben a més de 400 alumnes que "per raons socials, culturals o econòmiques no vindrien a fer música"

L’Escola de Música de Berga continua apropant la música a col·lectius que, d’entrada, la veien com una disciplina apartada del seu dia a dia. Els projectes de música comunitària de l’EMMB arribaran aquest curs a més de 400 persones d’arreu de la comarca. Aquestes 400 persones se sumen a les 500 que el centre té com a alumnes matriculats, de manera que els projectes de música comunitària gairebé ja representen el 50% de l’activitat de l’escola.

Aquest curs els projectes de música comunitària es divideixen en quatre grans potes: el consolidadíssim Superfilharmònics, el servei de sensibilització musical i musicoteràpia a la Llar Santa Maria de Queralt, les extraescolars per a l’alumnat de primària del programa de Serveis Socials del Centre Obert de Berga i tallers de curta durada per a tota la ciutadania (la gran novetat d’enguany).

Avià se suma a Superfilharmònics

Superfilharmònics és el pal de paller dels projectes de música comunitària de l’EMMB. És una proposta més que consolidada a les escoles de Berga i Sant Jordi de Cercs que enguany suma un nou aliat: l’escola d’Avià. L’alumnat de 3r i 4t de primària de tots aquests centres gaudeix de classes d’orquestra en horari escolar. Així, durant el curs cada alumna rep un instrument de corda (violí, viola, violoncel o contrabaix) o de vent (trompeta, trobó, clarinet o bombardí).

Durant tot el curs cada classe practica amb els seus instruments i a final de curs tots els grups es troben per posar en pràctica tot el que han assajat a classe. Aquest curs el concert final serà el 27 de maig, a la plaça de Sant Pere, i l’alumnat de 3r i 4t de totes les escoles hi interpretaran músiques de la Patum de forma conjunta.

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, s’ha mostrat contenta que el seu municipi pugui formar part del projecte. “És un esforç important per un municipi com Avià entrar a formar part del projecte, però val la pena. La música és un element molt important de cohesió, d’igualar a tothom, i ho fem amb molt de gust”.

Una subvenció extraordinària fa possible un nou projecte amb l’alumnat de 4t

Aquest curs, a més, l’Escola de Música ha rebut una subvenció extraordinària que ampliarà una mica més el programa de música comunitària. Gràcies a aquests diners, l’alumnat de 4t treballarà la creativitat a través d’un projecte ideat i conduït pel director musical i creatiu Juanjo Grande.

L’alumnat haurà de fer la seva pròpia composició musical partint d’una temàtica base: els planetes i l’obra musical de Gustav Holst. I el 7 de desembre es farà un concert conjunt al Teatre Municipal on s’exhibirà la feina feta.

Sensibilització musical a la Llar

D’altra banda, professorat de l’escola es desplaça, des de fa anys, a l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt per oferir un servei de sensibilització musical i musicoteràpia a l’alumnat del centre. La coordinadora de projectes de música comunitària de l’EMMB, Mònica Roca, ha comentat en roda de premsa que “l’objectiu és despertar emocions i estimular de manera conscient a un alumnat altament sensible a qualsevol estímul musical”. Roca ha afegit que “el professorat de l’EMMB fa una tasca molt important oferint aquesta possibilitat als nois i noies del centre”.

Oferta musical al Centre Obert

L’EMMB també ofereix propostes extraescolars per a l’alumnat de primària que forma part del programa de Serveis Socials del Centre Obert de Berga. Enguany, s’ofereix una proposta de sensibilització musical pel grup de 1r a 3r de primària i una proposta de teatre i expressió corporal pel grup de 4t a 6è, amb la voluntat de proporcionar activitats variades i propostes atractives en l’àmbit de les arts escèniques per a aquest alumnat. Tal com ha comentat Mònica Roca, “es tracta d’alumnat amb risc d’exclusió social i famílies vulnerables, que des de l’escola de música se’ls ofereix la possibilitat de fer música aquí, i així poder complementar-ho amb la resta d’activitats”.

Tallers de curta durada per a la ciutadania

Una de les grans novetats d’enguany és l’ampliació de l’oferta d’activitats de curta durada, a través d’activitats gratuïtes i tallers de pagament. Per exemple, s’ha iniciat un taller de teatre i expressió corporal, i pròximament s’impulsarà un club de música adreçat al públic adult. En aquest sentit, el director de l’EMMB, Xavi Llobet, ha esmentat que un dels objectius és crear públic, ja que “el fet d’anar al club de música pot despertar les ganes d’anar a concerts”.

Democratització de la música

Llobet, ha destacat la importància de “facilitar l’accés a la música a col·lectius, que per raons socials, culturals o econòmiques no vindrien a fer música. Estudiar música és car i tenim la preocupació d’obrir aquests projectes a tots aquests col·lectius i estendre’ls també a l’àmbit comarcal. Som un servei públic i intentem que pugui tenir accés a la música el màxim de ciutadania possible”.   

El regidor d’Educació, Eloi Escútia, també ha fet referència a “la democratització de la música i fer que sigui un element essencial en la formació de les persones a qualsevol edat”. Per a Escútia, “la música ha de ser una formació que les persones l’incorporin al llarg de la seva vida. Valorem molt positivament la feina i les propostes de l’escola de música, així com l’aposta per treballar l’expressió corporal. Esperem donar aquest tomb i que la societat valori més aquesta formació”.

X