Uns trenta joves berguedans en situació de vulnerabilitat rebran ajuts per fer cicles formatius

Aquest curs l'equip tècnic del Consell Comarcal ha entrevistat una quarantena de joves i n'ha incorporat 10 al programa de les beques Impulsa, que ja comptava amb una vintena de joves

La Fundació Impulsa becarà aquest curs prop de 30 joves de set centres educatius del Berguedà. L’objectiu d’aquestes ajudes és acompanyar a joves de la comarca que hagin finalitzat els estudis d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), i tinguin talent, il·lusió i compromís per cursar cicles de Formació Professional (FP), però que es trobin en una situació social i econòmica vulnerable que els hi impedeixi o dificulti l’accés a aquests estudis. 

El Consell Comarcal col·labora amb la Fundació Impulsa perquè pugui dur a terme aquest programa oferint suport logístic i la valoració socioeconòmica dels candidats a rebre la beca Impulsa presentats pels centres educatius. Per aquest curs 2022-2023, inicialment es van rebre 39 sol·licituds, 36 persones van ser entrevistades i, finalment, deu s’han incorporat al programa i se sumen a la vintena que ja hi eren.

El conseller de Joventut, Abel Garcia, acompanyat  de l’ambaixador de l’entitat al Berguedà, Xavier Francàs, s’han reunit aquest dimecres  per fer balanç del programa a la comarca des del 2019. I també per explorar  noves línies de cooperació per lluitar contra l’abandonament escolar prematur.

Des de la seva implantació a la comarca el 2019, la Fundació Impulsa ha becat 42 joves al Berguedà amb motivació i talent però amb dificultats socioeconòmiques per cursar cicles de Formació Professional. Es tracta de nois i noies d’entre 16 i 17 anys amb una renda anual mitjana per càpita de 3.306 euros enfront de la mitjana a Catalunya, 14.159 euros. A més, el 43% dels quals compten amb un informe de Risc Social. Dels 42 joves becats des de 2019, el 88% dels Impulsers del Berguedà continuen en el programa durant el curs i només 6 han abandonat els estudis. En total, 3 joves han viscut situacions crítiques que han requerit intervenció especial per part de l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa, el que ha evitat l’abandonament dels estudis.

Al Berguedà, la Fundació Impulsa compta amb 24 mentors així com amb el suport de diferents organitzacions impulsores, institucions públiques com els ajuntaments d’Avià, La Pobla de Lillet, Puig-reig o Saldes, la Cambra de Comerç del Berguedà, centres educatius i entitats socials que a través d’un treball en xarxa  garanteix que els joves becats reben un acompanyament integral i vinculat al territori.

Així mateix disposa de dos ambaixadors: Xavier Francàs i Núria Cinca, dues persones amb una rellevant trajectòria professional, que de manera altruista fan de prescriptores del projecte davant d’empreses i institucions.

Conveni del Consell Comarcal del Berguedà amb la Fundació Impulsa

Els tècnics del Consell Comarcal del Berguedà són els encarregats de dur a terme les tasques de promoció i difusió del programa, recollida de sol·licituds i documentació, i traspàs de les dades a full de càlcul per tal que posteriorment la Fundació Impulsa faci la valoració de les beques segons els requisits establerts. Les beques concedides es comuniquen  el mes de juliol just abans de les matriculacions en els centres d’ensenyament.

Per fer aquesta feina, el Consell Comarcal del Berguedà i la Fundació Impulsa tenen un conveni de col·laboració. La Fundació Impulsa promou la igualtat d’oportunitats dels joves acompanyant-los en la seva formació i creixement personal. A través dels programes de la Fundació Impulsa, joves en situació social i econòmica vulnerable reben suport econòmic i humà per accedir a un cicle de Formació Professional.

Abel Garcia, conseller comarcal de Joventut ha destacat  “l’estreta col·laboració entre diferents entitats i administracions de la comarca amb la Fundació Impulsa per acompanyar, ajudar a joves berguedans que hagin finalitzat els seus estudis d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), i tinguin actituds i aptituds per cursar cicles de Formació Professional (FP), però que es trobin en una situació social i econòmica vulnerable que els hi impedeixi o dificulti l’accés a aquests estudis“. A més, ha manifestat que “aquesta tasca té una gran importància perquè la formació ajuda a posar les bases d’una societat més cohesionada amb individus que tinguin recursos per desenvolupar-se en igualtat de condicions.”

L’acompanyament dels joves, un tret diferencial de les beques 

Un dels trets diferencials de les beques Impulsa és que, més enllà de l’ajuda econòmica, proporciona als joves acompanyament tecnològic, amb la donació d’un ordinador portàtil; creixement humà, amb formacions transversals i el voluntariat a una entitat del territori; creixement social, amb l’acompanyament d’una persona mentora, i creixement laboral, amb formacions i estades formatives i inserció a empreses.

D’aquesta manera, la Fundació Impulsa garanteix que els joves becats surten amb avantatge competitiu per revertir la seva situació socioeconòmica. Els programes Impulsa es desenvolupen amb el suport d’una àmplia xarxa d’agents compromesos: persones, entitats, empreses i administracions que aporten els seus recursos per avançar en la cohesió social i la dinamització del territori.

Aquest curs 2022-2023, més de 470 joves comptaran amb les beques i l’acompanyament de la Fundació Impulsa per cursar estudis d’FP a Catalunya.