L’hotel de Terradelles espera el ‘sí’ definitiu de la Generalitat per convertir-se en una llar-residència

Durant els últims mesos la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha fet les obres a l'espai perquè compleixi els requisits del Govern, que a més ha de concedir places a l'equipament per fer el projecte viable per a la Fundació i per a les famílies que se'n beneficiaran

L'Hotel El Blat de Terradelles va tancar fa quatre anys. MARC CANTURRI

La fotosíntesi de l’Hotel El Blat de Terradelles continua superant pantalles. La Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha enllestit en els últims mesos les obres necessàries perquè l’antic hotel es converteixi en una llar-residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte hauria de permetre rehabilitar un edifici colossal en desús per tal que 24 persones hi visquin i hi treballin. També es preveu crear 8 places més perquè persones que dormen a casa seva cada dia hi vagin a treballar. I el primer pas que calia fer per aconseguir-ho és la fase d’obres que s’ha enllestit aquest estiu.

Ara la pilota és a la teulada de la Generalitat. La Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà ha fet els deures i ara espera que el Govern doni el vistiplau a les obres i certifiqui que l’antic hotel compleix els requisits per ser una llar-residència. Si tot passa el filtre, el Govern inclourà l’Hotel El Blat en el Registre d’Establiments Socials i (aleshores, sí) la Fundació ho tindrà tot en regla per tal que, quan la Generalitat tregui noves places, pugui optar a guanyar-ne.

La Fundació creua els dits

És un moment clau per a la Fundació Pro Disminuïts Psíquics, que ha posat tota la carn a la graella per arribar al nou llançament de places amb el màxim d’arguments per aconseguir-ne. Les últimes que la Generalitat va concedir al Berguedà van ser el 2002, és a dir, fa 20 anys. És clar que, des d’aleshores, no hi ha hagut mai un edifici on encabir les noves places. I, ara, per primer cop en dues dècades, s’han fet els deures.

La rehabilitació de l’hotel de Terradelles hauria de servir per crear 24 places noves en una primera fase i 32 més, en una segona. Tot i que la idea és que al final del procés s’hagin obert 56 places, la Fundació ha insistit des d’un primer moment que d’aquí a sis anys se’n necessitaran 60. “Ara mateix hi ha persones que viuen a casa, però que els atenen pares amb més de 80 anys, i això els deixa en una situació de molta fragilitat”, ha matisat Comellas.

Per això, l’entitat és conscient que, quan s’acabi el projecte de Terradelles, caldrà seguir treballant per solucionar la problemàtica i, de fet, ja hi ha alternatives sobre la taula. La que més ha sonat és l’alberg de Gironella, que fa anys va quedar a mig fer i que el mateix ajuntament ha ofert a la fundació per donar-li vida.

Ara bé, això, si ve, vindrà més endavant. Ara tot el ferro és a Terradelles. La Fundació hi confia, però ara cal que també ho faci la Generalitat. I s’entreveu una tardor clau per resoldre-ho.

X