Sis empreses del Berguedà creen una cooperativa per transportar i comercialitzar el seu producte juntes

De moment, la cooperativa té sis socis: Cal Pauet (l'Espunyola), Salt del Colom (l'Espunyola), Ecoavícola (Bagà), Embotits Caus (Puig-reig), Cal Rovira (Sagàs) i Portal Berguedà, amb la marca 'Delícies del Berguedà' (Cercs).

El Berguedà estrena una nova cooperativa per facilitar la vida als productors alimentaris. Es diu Coop Berguedà i, a partir d’ara, permetrà als productors agroalimentaris que en formin part transportar el seu gènere en una mateixa furgoneta i aprofitant un sol viatge. De moment, la cooperativa té sis socis de servei, és a dir empreses que l’aprofiten per transportar el seu producte: són Cal Pauet (l’Espunyola), Salt del Colom (l’Espunyola), Ecoavícola (Bagà), Embotits Caus (Puig-reig), Cal Rovira (Sagàs) i Portal Berguedà, amb la marca ‘Delícies del Berguedà’ (Cercs).

Un problema històric

“Era habitual que mentre repartíem ens creuàvem amb companys de la comarca que també l’estaven fent”, explica un dels socis de la nova cooperativa, Gerard Casanova, d’Ecoavícola. L’Eva Sánchez, la directora de la Fundació Horitzó, afegeix que “la necessitat es va posar molt de manifest durant la pandèmia, perquè estàvem tots tancats i quan compraves de proximitat, cada productor t’ho portava sol”. I en aquest escenari, diverses empreses de la comarca -engrescades per la Fundació Horitzó- han vist l’oportunitat de reduir costos, estalviar viatges i reduir l’impacte mediambiental.

El Gerard reconeix que era una idea que havia passat pel cap en més d’una ocasió als productors de la comarca, però “no ho havíem tirat endavant per por a la burocràcia”. Calia contractar una persona perquè liderés la creació de la cooperativa i s’encarregués de fer la tramitació perquè, per als productors, és un trasbals. Es va buscar un perfil tècnic, amb experiència en aquest tipus de gestions, i es va encarregar la tasca a Francesc Ribera.

En paral·lel, la cooperativa ha estat assessorada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central durant uns primers mesos en què s’han fet diverses proves pilot i intents per veure com funcionava la idea. La coordinadora de l’Ateneu, Alba Roges, ha explicat en roda de premsa que en l’últim any han acompanyat prop d’un centenar de projectes a la Catalunya central. De Coop Berguedà, n’ha destacat “l’empenta, el rigor i l’aspecte comunitari” i ha reivindicat que “és temps de cooperar i no de competir”.

Tres llocs de treball, una futura empresa d’inserció i el somni de la comanda única

La cooperativa començarà a funcionar amb tots els ets i uts el pròxim 1 de novembre, després d’uns mesos de proves. A partir de la setmana que ve, començaran a treballar formalment en el projecte les tres persones que s’ha contractat per fer-ho possible: el transportista, el comercial i el gestor de la cooperativa.

D’entrada, la cooperativa solucionarà el transport dels productes dels sis socis cap al client en un únic viatge. Però la idea és que la següent fase vagi una mica més enllà i s’aprofiti l’avinentesa per donar a conèixer tots els productors als clients als quals s’anirà a repartir. Així, el comercial s’encarregarà d’explicar als clients on es faci repartiment que, aprofitant el mateix viatge, també poden tenir productes d’altres empreses del Berguedà i es donarà l’opció de crear una comanda única. També hi ha previst oferir aquesta comanda única a nous clients que ara mateix no compren a cap dels productors però que potser, amb el viatge únic, els interessa.

La cooperativa també veu com un objectiu convertir-se en una empresa d’inserció social. Un cop s’hagi consolidat el repartiment i l’aspecte comercial comenci a generar els seus fruïts, hi ha la idea de crear un espai on s’exposin tots els productes, i és aquí on la Fundació Horitzó veu la primera escletxa per contractar persones en risc d’exclusió. Els socis de la cooperativa s’hi han prestat des d’un primer moment.

Què cal fer per adherir-s’hi?

Coop Berguedà ha estrenat pàgina web i ha posat a disposició dels interessats en formar-ne part el correu electrònic informacio@coopbergueda.cat. De moment hi ha sis socis, però recalquen que l’objectiu és créixer i “fer-nos forts entre tots”.

Per formar part de la cooperativa, cal pagar una quota inicial de 500 euros i, a partir d’aleshores, el preu per transportar producte passa a ser en funció del volum dels paquets. “S’ajusta tot al preu de cost”, apunta Gerard Casanova, un dels socis.

X