Vestits nous dels gegants de la Patum: el jurat es va equivocar amb els punts i l’Ajuntament ha adjudicat la feina al disseny perdedor

El jurat es va equivocar a l'hora d'atribuir els punts i, si hagués seguit el que deien les bases, hauria guanyat la proposta "Els nostres avis", la mateixa que va vèncer la votació popular, presentada pel berguedà Jordi Rafart

El disseny dels nous vestits dels gegants de la Patum s’està enverinant. El jurat es va equivocar a l’hora d’atribuir els punts i, si hagués seguit el que deien les bases, hauria guanyat la proposta “Els nostres avis”, la mateixa que va vèncer la votació popular, presentada pel berguedà Jordi Rafart. Però el 7 de setembre l’Ajuntament va adjudicar la feina als dissenyadors de l’altra candidatura, denominada “Una mirada al passat”, de l’empresa Baghdad Bouloum, de Vic. Ara mateix no se sap com acabaran vestint els gegants la pròxima Patum.

Junts per Berga se n’ha assabentat per vies extraoficials i ha decidit explicar-ne alguns detalls en roda de premsa. L’equip de govern, en canvi, ha descartat comentar-ho fins demà.

L’edat, el detonant de l’error

El punt de les bases que ha propiciat l’error és el que premiava l’edat. Les bases preveien atorgar 20 punts a la proposta que comptés amb un autor menor de 30 anys o bé un equip d’autors amb més de la meitat de menors de 30 anys. A les propostes d’autors d’entre 30 i 34 anys se’ls assignava 10 punts i als equips o autors de més de 35, 0. I, així, a la proposta que va guanyar erròniament se li van assignar 20 punts, però realment no li’n corresponia cap.

Amb l’atribució equivocada, el jurat va donar 47,50 punts a “Una mirada al passat” i només 30 a “Els nostres avis”, i això va acabar decantant la balança del vot popular, que va acabar molt ajustada.

Tot plegat s’ha investigat arran d’un recurs presentat pel mateix Rafart, l’autor de la proposta que, en primera instància, va perdre. Ell mateix ho ha confirmat a l’Aquí Berguedà i ha admès que “sento músiques sobre cap on poden anar els trets, però ara mateix no sé res”. Rafart té 40 anys i, en l’apartat de l’edat, no va poder sumar cap punt: “Només podia sumar els punts amb una màquina del temps”. En canvi, l’altra proposta va sumar els 20 punts, però s’ha pogut demostrat que no n’havia d’haver sumat cap.

El PSC ja va advertir al ple de setembre que l’edat comptava massa

El regidor del PSC a l’Ajuntament, Abel Garcia, va advertir al ple del setembre que el factor que havia decantat la balança de la votació del jurat era l’edat: “Crec que puntuava molt i no ho vam calibrar”. Garcia va demanar al govern “tirar enrere” i “fer una revisió acurada i validada per experts en indumentària”. L’alcalde, Ivan Sánchez, s’hi va comprometre en aquella mateixa sessió.

Aleshores, però, no se sabia el que avui ha dit Junts per Berga: les bases puntuaven massa l’edat, però l’Ajuntament les va atribuir malament i, precisament pel pes que tenia l’edat en el resultat final, ha acabat girant la truita.

Un sistema de participació popular polèmic

El sistema de participació popular que va dissenyar l’Ajuntament establia una doble votació: primer, emetia els vots un jurat format per experts patumaires i en disseny de moda, i els punts que atribuïen a cada proposta es guardaven en un sobre secret. Després, hi havia una votació popular, en què van participar 806 persones. Però hi podia haver Chanelazo, i n’hi va haver.

La gent va triar l’opció “Els nostres avis”, més rupturista, que proposava un canvi total al barret del gegant vell, fer el frontal del nou mig de color blau, i introduir el blanc al vestit de la geganta vella. Però el jurat havia escollit l’altra opció, “Una mirada al passat”, més conservadora. I finalment els punts del jurat van fer decantar la balança.

El que establien les bases, i que es pot consultar AQUÍ és que el jurat i la votació popular podien atribuir un màxim de 50 punts cadascun. En el cas del jurat, d’aquests 50 punts, 30 eren per qüestions de caràcter tècnic (adequació a les bases, cost dels materials, resistència dels teixits, priorització d’empreses catalanes, etc.), i els 20 restants s’atribuïen en funció de l’edat i són els que han provocat aquest l’error.

Junts ho veu com “un exemple més del desgavell”

En la roda de premsa en què s’ha aixecat la llebre, Junts per Berga ha criticat que “és un exemple més del desgavell en la contractació” que hi ha a l’Ajuntament de Berga. El principal partit de l’oposició ha posat sobre la taula exemples com la pèrdua del pàrquing de l’hospital o la desaparició dels camins escolars, com a conseqüències de la manca d’eficiència del govern a l’hora de posar els contractes al dia. Per tot plegat, Junts ha demanat “que canviïn coses perquè la ciutat se’n pugui sortir”.