Una casa de Sorba, a Montmajor, relacionada amb una organització que traficava marihuana i cocaïna

Els Mossos van fer 27 entrades i escorcolls a la Catalunya central el passat 27 d'octubre. Entre aquests, n'hi ha un que va ser en una casa de Sorba, on ja no hi havia res

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una estructura criminal dedicada al tràfic de drogues que abastia de marihuana i cocaïna a poblacions de la Catalunya central i feia enviaments a països centreeuropeus com Alemanya. La investigació s’ha saldat amb 21 detinguts (divuit homes i tres dones) i tot i que cap de les detencions s’ha produït al Berguedà, sí que es va escorcollar una casa de Sorba, a Montmajor, on quan van arribar els agents ja no hi havia res. Ho han confirmat a l’Aquí Berguedà fonts dels Mossos d’Esquadra.

Als arrestats se’ls relaciona amb els delictes de pertinença a organització criminal, defraudació de fluid elèctric, detenció il·legal, contra la salut pública, i robatori amb violència i intimidació.

Manresa, l’epicentre de l’organització

La investigació es va iniciar el gener de l’any 2022 després de tenir coneixement que els investigats estarien presumptament relacionats amb la detenció il·legal de dos homes, socis en una empresa de transports de Manresa, a qui van retenir, amenaçar i agredir en un pis de la mateixa localitat.

Els investigadors van tenir coneixement d’una actuació per part de les autoritats franceses, en la que van intervenir 158 quilos de pol·len d’haixix en un vehicle que conduïa l’individu que treballava com a autònom a l’empresa de transport de Manresa. Per aquests fets, el conductor del vehicle va ser detingut.

Segons ha pogut constatar la investigació, els creixents problemes econòmics de l’empresa van comportar que les dues víctimes accedissin a col·laborar amb una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i realitzar enviaments de substàncies estupefaents ocultes en el trànsit legal de mercaderies que feia l’empresa entre Manresa a Alemanya.

Entre desembre de l’any 2021 i gener de 2022 s’haurien fet almenys quatre enviaments de droga, oculta entre la càrrega del transport. Per dificultar una eventual acció policial utilitzaven un cotxe pilot per detectar possibles controls, o presència policial. De fet, eren els mateixos socis de l’empresa els que participaven en el transport: un d’ells ho va fer en tres ocasions i l’altre soci ho va fer en una quarta.

El 20 de gener de l’any 2022 la policia francesa va interceptar un d’aquests transports. Entre la mercaderia hi havia 158 quilos de marihuana i resina d’haixix. Els agents van detenir el conductor del camió. Un dels socis de l’empresa, que conduïa el cotxe pilot de lloguer, va poder fugir i tornar a Manresa. La pèrdua de la droga, valorada en un milió d’euros, va generar tensió a l’organització criminal per esclarir el que havia passat. Els investigadors vinculen directament aquest fet amb la detenció il·legal dels dos socis de l’empresa per reclamar-los la reposició dels diners.

https://twitter.com/mossos/status/1588816799293906944

L’organització abastia les comarques de la Catalunya Central de marihuana i cocaïna

La investigació ha pogut acreditar que aquesta organització criminal abastia de marihuana i cocaïna la Catalunya Central i que, a més, n’exportava a diversos països del centre d’Europa. El grup estava format per unes quinze persones, amb un lideratge clar i una estructura jeràrquica delimitada amb els rols i funcions perfectament definits: distribució de droga al centre de Manresa, actes violents contra persones a demanda de l’organització, enviaments de droga a l’estranger, muntadors de plantacions, gestions administratives o contravigilàncies policials. Els Mossos remarquen que els integrants del grup criminal prenien moltes mesures de seguretat per mirar de blindar-se davant qualsevol acció investigadora de la policia.

Les indagacions policials han evidenciat que els investigats no disposen de cap feina coneguda ni remuneració obtinguda de forma legal, tot i que, en el cas del líder del grup, sí que regentava dos negocis legals a Manresa.

L’organització obtenia part de la droga en ciutats de l’entorn metropolità, o de la Catalunya Central com Vic, per després distribuir-la a les comarques centrals, o enviar-la a altres països. A banda, disposaven de diverses plantacions interiors de marihuana. Els agents també han constatat una pràctica habitual de les estructures criminals com és la defraudació del fluid elèctric en les plantacions interiors, per evitar els alts costos de consum energètic que comporten les plantacions i així augmentar el benefici del negoci il·lícit.

Amb tota la informació recopilada pels investigadors, el 27 d’octubre d’enguany es va dur a terme un operatiu policial amb 27 entrades i escorcolls, a les localitats de Manresa, Olesa de Montserrat, Santpedor, Sant Fruitós, Súria, Cardona i Sant Joan de Vilatorrada, on es van poder detenir un total de 21 persones. En aquest operatiu també hi consta l’entrada en una casa de Sorba, on la policia ja no hi va poder trobar ni material ni persones.

Els investigadors van intervenir 1500 plantes de marihuana, 1,2 kg de cocaïna, 7 kg de cabdells de marihuana, 2 armes de foc, 2 pistoles d’aire comprimit, diverses armes blanques; estris per a gestionar plantacions de marihuana com làmpades, bàscules, envasadores, ventiladors i extractors; 27.000 euros en efectiu, documentació diversa, dispositius electrònics i claus de vehicles d’alta gamma.

Els detinguts van passar a disposició el dia 29 d’octubre i el jutge va decretar presó provisional per dos d’ells.