Torna el concurs de garrofes i una reinventada ‘Garrofa d’Or’, que serà per a algú que hagi estat notícia

L'últim concurs de garrofes va ser el Nadal del 2015 mentre que 'La Garrofa d'Or' es va deixar de donar a principis de segle i abans es donava a una personalitat forastera. Aquest cop serà per a algú del Berguedà que hagi fet mèrits per ser mencionat en més d'una quarteta

Moment de la funció dels Pastorets de Berga. Sant Esteve 2019. ANNA E PUIG

Set anys després de l’última convocatòria, aquest any hi tornarà a haver Concurs de Garrofes de Berga. L’Agrupació Teatral la Farsa recupera un certamen que es va deixar de fer per les festes de Nadal del 2015. La idea és la mateixa, buscar les garrofes que seran recitades durant les representacions dels Pastorets, però aquesta vegada el concurs ve amb més d’una sorpresa sota el braç.

La més sonada és ‘La Garrofa d’Or’. La distinció es tornarà a donar, però la Farsa li dona un tomb. Fins a principis d’aquest segle, el reconeixement s’entregava a una personalitat destacada. S’havia donat a personatges com Josep Maria Benet i Jornet o Xavier Grasset. Però a partir d’aquest any es donarà a una persona que a nivell comarcal hagi destacat per haver estat notícia o per haver dut a terme accions que, col·loquialment, són “carn de garrofes”. El guanyador de la nova ‘Garrofa d’Or’ serà anunciat durant el mes de desembre.

L’edició del número 44

Pel que fa al concurs de garrofes pròpiament, aquesta vegada té la particularitat que no caldrà presentar treballs amb 44 quartetes. El 44 és el màxim, però cada participant podrà escriure’n les que vulgui. La Farsa pren aquesta decisió, d’una banda, perquè el propi Pitarra en el text original “El Bressol de Jesús” parlava de 44 ‘garrofes’ però no en va escriure 44 quartetes, sinó un nombre inferior. I, d’altra banda, per fer coincidir el canvi amb la 44ena edició del Concurs.

També hi ha canvis al jurat del concurs. Els nous integrants s’anunciaran també el desembre. A més, enguany els treballs s’hauran de presentar directament per correu electrònic a l’adreça lafarsaberga@gmail.com, indicat el lema, nom, cognoms i adreça de l’autor o autors.

Els premis, el 18 de desembre, al Teatre Municipal

La proclamació de premis es farà el diumenge 18 de desembre a l’acte del Concurs de Garrofes que es farà al Teatre Municipal. Durant l’acte, es recitaran els treballs que el jurat hagi seleccionat per ser premiats. Tots els assistents en podran votar un, segons el seu particular criteri. El més votat obtindrà el Premi Popular, independent del veredicte que a continuació donarà a conèixer el jurat.

Finalment, s’ha decidit no convocar, de moment, el Concurs de Garrofes Juvenils, però amb la voluntat de recuperar-lo l’any vinent.

Consulta les bases del concurs AQUÍ

X