Espectacle inèdit de la Patum a la plaça de Sant Pere: un audiovisual a la façana de l’església i la cobla en directe

L'Ajuntament sacseja l'aniversari de la festa com a Patrimoni de la Humanitat. A partir d'ara serà a la plaça i no en un lloc tancat, i enguany es projectaran 700 imatges de Foto Luigi a l'església amb la Cobla Berga Jove tocant en directe. Serà el 25 de novembre a les 8 del vespre.

Unes 700 fotografies de la Patum, fetes per Foto Luigi des del 1943 fins aquest 2022, es projectaran a la façana de l’església de la plaça de Sant Pere mentre la Cobla Berga Jove ho amenitza amb música en directe. És el plat fort de l’aniversari de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat. Aquest any, l’Ajuntament ha decidit sacsejar l’acte i traslladar-lo per primera vegada a l’escenari per excel·lència de la festa: la plaça.

Fins ara sempre s’havia fet en un espai tancat, a la Sala Casino o al pavelló de Suècia. Però ara l’Ajuntament prepara un acte insòlit a la plaça, conduït pel periodista Xavi Rossinyol. Serà el 25 de novembre, divendres, a les 8 del vespre i, d’entrada, servirà per homenatjar la tasca de Cal Luigi Luigi, que aquest any abaixa la persiana després de dècades retratant la ciutat i, de manera molt especial, la Patum. Les 700 fotografies escollides pels cosins Escobet es projectaran a la façana de l’església durant 9 minuts, acompanyades pel so en directe de la Cobla Berga Jove. El muntatge es repetirà dissabte i diumenge, de 18h a 20 h del vespre, en bucle, tot i que llavors serà amb la música sonant per megafonia.

Sobre la projecció, Manel Escobet, de Foto Luigi, ha agraït “l’oportunitat de tenir aquesta finestra” i ha avançat que bona part de les fotografies que es projectin a l’església seran en blanc i negre: “Hi haurà pinzellades de color, però seran coses molt puntuals”. Escobet ha apuntat que la imatge més antiga que apareixerà a la projecció és de 1943, és a dir, que el producte recollirà gairebé 80 anys de records patumaires.

Les germanes Rafart, Salvador Vinyes i Mario Lucas, els altres noms propis

L’alcalde, Ivan Sánchez, ha destacat que “era important retre homenatge a Cal Luigi” i ha afegit que els cosins Climent i Manel Escobet no seran els únics homenatjats de l’acte. L’Ajuntament continua amb el cicle ‘Vides de Patum’, que recull testimonis històrics de la festa en petites píndoles audiovisuals. Aquestes píndoles també es podran veure durant l’acte del divendres 25 i enguany es dedicaran a les germanes Maite i Marta Rafart (filles de Joan Rafart, fundador de la Patum infantil), Salvador Vinyes i Mario Lucas.

Precisament, Salvador Vinyes ha estat l’encarregat de fer el cartell anunciador de l’acte. Amb el seu estil habitual, el dissenyador ha afirmat que “el cartell ho explica tot” i ha afegit que “no és una comparsa, és un conjunt, hi apareix un pastís, perquè és una celebració, i és una foto”.

X