Berga allarga aquest dissabte el matrimoni entre la xocolata i la ratafia al carrer Major i el carrer del Roser

Al matí hi haurà fira al carrer del Roser amb gairebé una vintena de parades que es complementaran amb tallers i demostracions. A la tarda, els actes s'aniran traslladant cap al carrer Major: hi haurà la final del concurs de ratafies al cine i un concert de cloenda al Casal Panxo

Arriba el cap de setmana més dolç de l’any a Berga. Aquest dissabte, 19 de novembre, torna la Fira de la Xocolata i la Ratafia, i ho fa amb una clara intenció de potenciar la venda i la divulgació de tots dos productes.

Al matí, l’activitat se centrarà al carrer del Roser i la plaça dels Països Catalans, amb fira, tallers, tastos, vermut i concerts. A la fira, s’hi esperen 18 parades de cremes, licors, rajoles de xocolata, bombons, cacau en pols, neules, torrons, galetes, pastissos o llibres, entre d’altres. Al matí, a la plaça dels Països Catalans, també s’hi disputarà la fase eliminatòria del concurs que servirà per certificar quines ratafies passen a la fase final de la tarda.

Havent dinat, la fira continuarà al carrer del Roser, però el gruix de les activitats s’aniran desplaçant a poc a poc cap al carrer Major. A les 17.30 h, hi haurà l’espectacle Préssec i Bruixes amb xocolata, als Països Catalans, que acabarà amb una xocolatada popular.

A les 6 de la tarda, a l’aula de català del Casal Cívic, començarà una de les grans novetats de l’edició: una xerrada d’etnobotànica titulada “Ratafia: les seves plantes i receptes recollides en la prospecció etnobotànica del Berguedà”, a càrrec de Maria Orriols, estudiant predoctoral a la Universitat de Barcelona i del grup de recerca en etnobotànica dels Països Catalans.

I també a les 6, però al Cine Catalunya, s’iniciarà la fase final del XIIIè Concurs de Ratafia, que acabarà amb el repartiment de premis a les millors ratafies del certamen. Després, també al cine, hi haurà el sopar ratafiaire i la jornada acabarà amb un concert al Casal Panxo, amb Pascual i els desnatats.

Una demostració de com es fabricava la xocolata abans

Una de les novetats d’enguany serà una demostració d’elaboració de xocolata a braç o xocolata a la pedra, a càrrec del xocolater Xavi Rodríguez, de Xocolates Aynousé d’Agramunt. Rodríguez ha explicat que farà “una demostració continuada de com es fabricava la xocolata inicialment entre el segle XVI i el segle XIX. Hi ha pocs xocolaters que treballem aquesta tècnica i quan la gent ho veu en directe s’ho passa genial, és tota una experiència”. Durant tot el dia, al carrer del Roser, el públic assistent podrà veure tot el procés que consisteix a moldre les llavors del cacau, torrades amb foc de llenya i espellofades a mà, en una pedra escalfada i denominada “metate”.

Unió de productes i esforços

Fa sis anys que l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo van apostar per organitzar conjuntament aquest esdeveniment que inclou la fira i el concurs de ratafies artesanes. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha destacat la idoneïtat d’unir esforços i de combinar “dos productes que són eminentment dolços, però que poden tenir molts matisos i sabors diferents”.

Albert Cols, membre del Casal Panxo, també ha fet referència a la suma d’esforços assegurant que “ens va semblar una bona idea unir aquests dos productes que podien estar ben avinguts a les sobretaules. Al Principat existia una tradició xocolatera molt important i la ratafia també comptava amb una tradició de producció artesanal que es feia a les cases”.

X