El Berguedà recupera un actiu turístic: la mina de petroli de Riutort reobre aquest dissabte

Obrirà cada cap de setmana i festius després del despreniment que el 2017 va obligar a tancar-la per seguretat. Ara s'ha reforçat les parets més inestables de la mina amb una malla i s'ha millorat la il·luminació de les galeries.

Nova finestra al passat. Després de cinc anys tancada, aquest cap de setmana la mina de petroli de Riutort, a Guardiola de Berguedà, obrirà al públic. El 2017 va tancar per precaució després que s’hi produissin despreniments de pedres en una de les galeries i durant tots aquests anys s’hi han fet obres per fer-la un espai més segur.

En concret, s’hi han invertit uns 75.000 euros que han servit per col·locar una malla a les parets de les galeries on es va detectar un risc de despreniments més gran. També s’ha reforçat la il·luminació de les galeries per potenciar l’experiència del visitant i s’han col·locat dispositius que permeten controlar millor les condicions de l’interior de la mina.

Tot plegat permet reobrir tot un actiu turístic per a la comarca. De fet, va ser visitable entre 2004 i el 31 d’agost del 2017, i en aquests 13 anys hi van passar més de 40.000 persones, segons ha explicat l’alcalde de Guardiola, Josep Lara.

Amb la reobertura, el públic podrà veure material miner que encara es conserva dins, com ara vagonetes, la colònia de ratpenats que viu en una de les galeries, la paradisíaca galeria coberta d’aigua o trams on es poden apreciar estalactites i estalagmites. Ara bé, el més impactant és veure el petroli que brolla directament de les roques. Lara també ha destacat que a la mina s’hi pot veure un bacteri que s’alimenta del petroli i que ha estat objecte d’estudi per aplicar-lo en altres zones.

La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar el 1905. Es calcula que se’n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres d’hidrocarbur per tona. I la mina va estar en funcionament entre els anys 1905 i 1913, i del 1936 al 1938.

Visites guiades cada cap de setmana i en festius

La mina obrirà els caps de setmana i dies festius. S’ofereixen visites guiades a les 11, les 12 i les 13 h. Les persones adultes pagaran 5 euros, els jubilats 4, els joves d’entre 7 i 14 anys, 3,50 euros, mentre que els menors de 7 anys hi podran entrar gratuïtament. Els residents a Guardiola de Berguedà tindran l’entrada gratuïta.

L’empresa encarregada de fer aquestes visites guiades és la berguedana Pedratour. La seva responsable, Marinel·la Mosquera, ha explicat que l’experiència a la mina de petroli pot encaixar molt bé amb el que últimament la gent busca quan pensa en una estada al Berguedà. Mosquera ha destacat que visitar la mina combina l’aspecte lúdic amb el pedagògic o educatiu, i això “és interessant tant per a escoles com per a famílies”.

Les entrades per a les visites guiades es poden comprar al lloc web de Pedratour o bé a l’entrada de la mateixa mina, minuts abans de l’inici de l’experiència.

X