Angelina Vilella, Premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2022

La berguedana rebrà el premi en una gala al Museu del Ciment de Castellar de n'Hug, el 10 de desembre. També s'entregarà el premi a la Difusió Cultural i el premi a la Creació Artística, però en aquest cas els aspirants encara s'hi poden presentar i els guanyadors s'anunciaran durant la gala

L’artista Angelina Vilella Capallera (Berga, 1948) ha estat distingida amb el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà que atorga el Consell Comarcal del Berguedà dins dels Premis de Cultura. Aquests guardó reconeix la trajectòria d’una persona o entitat berguedana amb un bagatge cultural irrefutable.

Angelina Vilella Capellera és un motor cultural de Berga. Va ser directora i professora de la desapareguda Escola d’Arts i Oficis de Berga. També va dirigir l’Agrupació Teatral La Farsa, entitat a la qual ha estat vinculada gairebé tota la seva vida amb diferents responsabilitats i participant a diversos muntatges en les darreres dècades, inclosos els Pastorets. També ha impartit classes de dibuix i pintura a centenars d’alumnes berguedans de diferents escoles. Persona inquieta, va impulsar una associació per ensenyar arts plàstiques, Dones d’Art.

Angelina Vilella és una artista polifacètica que domina diferents disciplines com per exemple la pintura, el dibuix o la caricatura però també fa nines i ninots amb pasta de paper, entre d’altres. Vilella també és coneguda perquè va ser la restauradora de les comparses de la Patum durant tretze anys, fins al 2003.

Continua vivint al carrer Major de Berga, espai en el qual ha abocat la seva creativitat a l’hora de fer decoracions com per exemple les del Carnestoltes, festa en la qual participa activament i forma part de la comissió organitzadora. També és l’autora de les tres corones dels Reis de l’Orient de Berga i altres complements de la cavalacada reial.

Vilella és autodidacta. Va haver de compaginar la feina a les botigues de la seva família amb les seves inquietuds artístiques. Va aprendre a pintar amb 25 anys, quan ja era casada i tenia dos fills. Va ser deixeble de Josep Maria de Martín.

Es calcula que ha fet més de 200 quadres, 700 caricatures i una trentena d’exposicions al llarg de la seva vida entre les quals una de pintures del romànic al claustre de Saint-Lizier a l’Arièja. Conserva els més de 2.000 pinzells que ha fet servir fins ara.

El termini per presentar candidatures s’acaba el dia 30 de novembre

El termini per presentar candidatures als Premis de Cultura del Berguedà 2022, finalitza el dimecres, 30 de novembre.  S’atorgaran el premi a la Difusió Cultural i el premi a la Creació Artística.

El primer distingeix entitats, col·lectius i/o persones que realitzin o hagin dut a terme projectes de promoció i difusió cultural d’interès. Es guardona amb una dotació econòmica de 750 euros. I el premi a la Creació Artística reconeix a les persones o col·lectius que facin o hagin dut a terme projectes artístics d’interès. Es guardona amb una dotació econòmica de 750 euros.

Les candidatures als premis a la difusió cultural i a la creació artística es poden presentar fins al 30 de novembre a través d’aquest formulari en línia i aportant la documentació annexa de manera telemàtica.

Una vegada transcorregut el termini, un jurat especialitzat avaluarà les candidatures i determinarà quins són els guanyadors en cadascuna de les categories.

La gala, el 10 de desembre, al Museu del Ciment de Castellar de n’Hug

La gala de lliurament dels premis serà el dissabte 10 de desembre, a les 18 h al Museu del Ciment del Clot del Moro de Castellar de n’Hug. Serà retransmesa en directe per Televisió del Berguedà.

Durant l’acte s’entregarà el reconeixement a Angelina Vilella i es descobriran els guanyadors de les altres dues categories.

Guanyadors de les darreres edicions

Els Premis de Cultura d’aquest any són els cinquens que es donen.

L’any passat, el 2021, el premi d’Honor va ser per al mestre Josep Pons; el de Creació Artística fou ex-aequo per a l’Associació Vocal Berguedana i Esteve Amills Sisó; mentre que el premi Difusió Cultura va ser per als Castellers de Berga.

L’any 2020 el premi d’Honor va ser per a l’artista Joan Ferrer. El premi a la Difusió Cultural se’l va endur la Cobla Berga Jove. Mentre que el premi a la Creació Artística fou per a l’obra “El Silenci dels Telers”.

El 2019, mossèn Ramon Viladés va ser reconegut amb el premi d’Honor, l’Associació Teatral La Farsa va assolir el premi a la Difusió Cultural i La Melanzana Ensemble va aconseguir el Premi a la Creació Artística.

I el primer premi d’Honor, el del 2018, va recaure en l’escriptor i mossèn Climent Forner. El mateix any l’entitat La Closca va rebre el Premi a la Difusió Cultural i el muralista Nil Safont – SlimArt va rebre el premi a la Creació Artística.

X