Garrofa i Pallanga seran dones en algunes funcions d’uns Pastorets de Berga que tindran música en directe

Jessè també serà dona per primer cop alguns dies d'aquest Nadal, i per primera vegada des de 1964 la funció comptarà amb una orquestra el dia de Nadal i el de Reis

Anna E. Puig i Maria Corominas, les noves protagonistes dels Pastorets; Marc Marginet, un dels directors; i Lluís Gual, director musical. MARC CANTURRI

Novetats i de les grosses per als Pastorets de Berga d’aquest Nadal. Dues dones interpretaran en Garrofa i en Pallanga en algunes funcions per primera vegada en la història de la representació. En Jessè també serà dona per primer cop alguns dies d’aquest Nadal. Tot plegat continua el moviment que ja es va fer en edicions passades d’obrir el Satan per primera vegada a una dona i amb la idea de l’Agrupació Teatral La Farsa d’anar “desmasculinitzant” una obra que, en els seus orígens, només era interpretada per homes.

Un dels directors de la funció, Marc Marginet, ha presentat els canvis dels Pastorets d’enguany al mateix escenari on se celebraran, al Teatre Municipal. Les funcions seran els dies de sempre: el 25 de desembre a dos quarts de 6 de la tarda (17.30 h) i el 26 de desembre i l’1, 6 i 8 de gener a dos quarts de 10 (21.30 h). Les entrades (12 euros, públic general; 7, menors de 12) ja es poden comprar al web de la Farsa i també se’n podran adquirir a taquilla, una hora abans de l’inici de l’espectacle.

Marginet ha celebrat els Pastorets tornin a l’escenari: “Necessitàvem tornar al teatre i recuperar l’obra en tota la seva esplendor, després de dos anys passant-ho malament amb el Covid”. El director ha afegit, a més, que en els últims anys han aconseguit retallar l’antiga obra per fer-la “un espectacle molt dinàmic, fresc i divertit”, de “dues hores en què totes les escenes estan entrellaçades i cada any fan un guió més rodó”.

Les noves protagonistes

La Farsa donarà a conèixer en els pròxims dies el repartiment de papers per dies amb la idea que el públic pugui comprar l’entrada el dia que més li interessi i en funció de qui pugi a l’escenari. Les dues dones que interpretaran en Garrofa i en Pallanga aquest Nadal són Anna Emília Puig i Maria Corominas. Hi haurà una funció que coincidiran, però la direcció ha optat per crear el que Puig defineix com “una amalgama”, de manera que hi haurà dies que en Pallanga serà interpretat per una dona i en Garrofa per un home, i al revés.

Puig i Corominas han destacat que el fet que els protagonistes siguin interpretats per dones pot fer que “algunes frases lapidàries ressonin especialment fort”, ja que “pot xocar al públic sentir segons quines expressions en to masclista per boca d’una dona”. Anna Emília Puig fa anys que interpreta papers als Pastorets, ha passat “gairebé per tota l’auca”, però admet que no s’esperava ni de bon tros la proposta de fer de Garrofa. Maria Corominas té 25 anys i ha passat la meitat dels Nadals de la seva vida fent pastorets amb la Farsa. Assegura que el repte és “molt gran” i admet que “segur que hi haurà crítiques”, però està “molt contenta” de poder-ho viure.

Música en directe

L’altra gran novetat dels Pastorets d’enguany és que dues de les funcions, la del 25 de desembre i la del 6 de gener, comptaran amb música en directe. Hi haurà una orquestra de cambra formada per 17 músics i un cor de 17 veus blanques. Tot plegat ho dirigirà el músic berguedà Lluís Gual, que és qui va proposar-ho als directors de la funció: “Feia molts anys que ho tenia al cap”. Els últims Pastorets de Berga amb música en directe van ser el 1964, fa 58 anys, i aleshores eren al Patronat. Per tant, les d’aquest Nadal seran les dues primeres funcions amb orquestra al Teatre Municipal.

Gual ha explicat que els arranjaments que Sergi Cuenca va fer de la banda sonora de l’obra, ara fa cinc anys, han fet possible la recuperació del so en directe. Amb els arranjaments, els temes es poden tocar amb 17 músics, i això fa que sigui viable reservar-los un espai al teatre. Seran sota l’escenari, a mà dreta, des de la perspectiva de la platea.

Pel que fa als integrants de l’orquestra, Gual ha detallat que hi ha estudiants del Conservatori dels Pirineus, de 15 o 16 anys, però també músics que es dediquen professionalment a la música. I promet emocions fortes: “Com deia mossèn Armengou, els Pastorets són la Patum d’hivern. A la gent se li posarà la pell de gallina amb la primera nota del preludi”.

X