Descartada de nou l’opció de tornar a engegar Ràdio Berga als estudis del passeig de la Pau

Els problemes d'accessibilitat als antics estudis fan desdir l'Ajuntament de Berga i l'Agència de Desenvolupament, que continuen amb la idea de fer un coworking de la comunicació, però en un espai encara per revelar

L’Ajuntament de Berga i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà descarten -i ara sembla que de manera definitiva- l’opció de recuperar l’activitat de Ràdio Berga als estudis del passeig de la Pau. En una roda de premsa amb els mitjans de comunicació, l’alcalde, Ivan Sánchez, ha revelat que hi ha un nou espai que agafa forma per portar-hi els estudis amb la idea de convertir-lo en un coworking del món de la comunicació, que és l’última proposta que hi havia hagut sobre la taula per als estudis del passeig de la Pau. De moment, però, les administracions se’n reserven la ubicació: la diran públicament quan els tràmits estiguin més avançats, a principis d’any.

L’alcalde ha dit que no en pot avançar més detalls perquè qui porta la batuta és l’Agència i, per tant, entén que, almenys, caldria explicar-ho conjuntament. Preguntat per l’Aquí Berguedà, el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha confirmat el gir de guió i ha explicat que el que l’ha propiciat són els problemes d’accessibilitat de l’espai del passeig de la Pau.

El president de l’Agència ha relatat que l’ens s’ha sumat a la lluita per recuperar Ràdio Berga simplement perquè va poder demanar una subvenció que hi encaixava i de la qual se’n podia beneficiar l’Ajuntament de la capital. A més, amb el possible retorn de les emissions més enllà de la radio-fórmula, l’Agència resoldria un objectiu: obrir espai de coworking a la capital que complementi els dos que ja hi ha a Viladomiu Nou, al sud de la comarca, i a Cercs, a la cara nord.

Els problemes d’accessibilitat, els enèsims pals a les rodes

A partir d’aquesta possibilitat, els estudis del passeig de la Pau semblaven una bona opció per satisfer totes les voluntats, però les administracions s’han topat amb uns problemes d’accessibilitat que no tenien contemplats i que els han fet la guitza. El cas és que els estudis són en uns baixos, però per accedir-hi cal pujar escales. A tot això, cal sumar-hi que l’entrada a l’edifici tampoc està adaptada (hi ha un esglaó), i en la resolució de tots tots aquests inconvenients l’administració hi ha trobat reticències per part de la comunitat de veïns.

Tot plegat ha fet desdir tant l’Ajuntament com l’Agència de Desenvolupament, que ja donen per descartada la possibilitat de tornar a portar activitat a l’espai del passeig de la Pau. Un espai, per cert, que no és de propietat municipal, és privat, i el lloguer (uns 10.000 euros cada any) no s’ha deixat de pagar en cap moment, malgrat que les emissions informatives es van aturar l’estiu del 2016 i el local va quedat buit la tardor del 2017, quan l’Ajuntament va recuperar la concessió de la ràdio.

Una cadena de girs de guió

Els micròfons de la ràdio van deixar d’emetre l’estiu del 2016 i des d’aleshores el 107.6 continua emetent, però a través d’una radio-fórmula, amb música les 24 hores del dia. Des d’aquell moment, l’empresa concessionària va continuar fent ús del local i ocupant-se del manteniment de les emissions, perquè li pertocava, atès que l’Ajuntament encara no havia recuperat la concessió.

Aquest pas [la recuperació de la concessió] no va arribar fins al cap de gairebé un any i mig, l’octubre del 2017. Aleshores els estudis van quedar definitivament buits, però s’han mantingut les emissions de música a totes hores.

Al cap de tres anys, el novembre del 2020, l’Ajuntament va començar a desmuntar els estudis de la ràdio amb la idea de deixar de pagar el lloguer del local, que no s’havia deixat de liquidar en cap moment, malgrat que els estudis eren buits des de finals del 2017.

I al cap de deu mesos, el setembre del 2021, l’alcalde, Ivan Sánchez, va anunciar enmig d’un ple que hi havia hagut un canvi de plans i que la idea de tornar a fer ràdio a l’espai del passeig de la Pau tornava a ser la prioritària. Ja aleshores, Sánchez va explicar que s’havia obert una escletxa de col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament per convertir els antics estudis en un espai de coworking, a la vegada que servís per poder nodrir de nous continguts una emissora que va ser referència en el món radiofònic local, però que en els últims anys s’ha transformat en un fil musical.

I ara ha arribat l’enèsim gir de guió. El futur, doncs, sembla que no passa pel passeig de la Pau.