Comença el centenari de Ballarín: 12 actes en 12 mesos per conèixer totes les facetes del mossèn

També hi haurà una exposició itinerant que passarà per punts clau en la vida de Ballarín, com Berga, Gósol, Matadepera o Terrassa. Serà comissariada per l'antic arxiver berguedà Xavier Pedrals

Tret de sortida a un any que servirà per commemorar el centenari del naixement de Josep Maria Ballarín. Una colla d’amics fa mesos que treballen per organitzar una sèrie d’actes que permetin donar a conèixer totes les facetes del mossèn, des de la seva mirada com a articulista a l’Avui fins a la seva afició pel Barça, passant per la seva singularitat com a novel·lista o el talent pels dibuixos. Tot plegat es traduirà en 12 actes temàtics (un dedicat a cada faceta) en 12 mesos, i també en una exposició itinerant que passarà per punts clau en la vida de Ballarín, com Berga, Gósol, Matadepera o Terrassa.

Carles Turat i Jordi Sort, dos dels membres de la comissió organitzadora del centenari del naixement de Ballarín han presentat la iniciativa aquest dimarts a la Llibreria Sense Paraules de Berga. També hi era l’antic arxiver de Berga Xavier Pedrals, que serà el comissari de l’exposició itinerant sobre el mossèn. Els organitzadors han explicat que la idea era fer l’any commemoratiu el 2020, que era quan feia els 100 anys del naixement de Ballarín, però la pandèmia els va aixafar la guitarra i, fins ara, no s’ha pogut reprendre el projecte.

L’acte que encetarà l’any Ballarín serà aquest divendres, al Teatre Patronat de Berga. De fet, la idea de l’organització és que tots aquests 12 actes (o, com a mínim, bona part d’ells) passin a Berga. Aquest divendres, 16 de desembre, l’escenari serà el Teatre Patronat i el contingut, una inauguració que servirà per presentar la iniciativa i que comptarà amb la presència de Laura Borràs, presidenta del Parlament i exconsellera de Cultura, i Jaume Farguell, exalcalde de Berga. Serà a dos quarts de 7 de la tarda.

També aquesta setmana, Gósol acollirà la representació dels Pastorets que va escriure Ballarín. I és que la comissió organitzadora vol que Gósol també esdevingui protagonista del centenari, ja que Ballarín s’hi va passar una part important de la vida. A banda dels Pastorets, hi farà parada l’exposició itinerant i s’hi faran visites guiades a l’estiu.

L’exposició itinerant

Sobre l’exposició itinerant, inclourà objectes personals de Ballarín, dibuixos i escrits per fer arribar la figura a les noves generacions i fer-la rememorar a les no tan joves. Encara no hi ha data ni lloc per a la inauguració, tot i que la comissió ha avançat que Matadepera té molts números d’entomar el privilegi. Sigui o no la parada inaugural, els organitzadors tenen definit que, per disponibilitat d’espais, l’exposició serà a Matadepera la primera quinzena de maig. Ara el dubte que encara no han resolt és si abans haurà fet parada en un altre punt o no.

La comissió, això sí, ha avançat que volen que l’exposició s’aturi durant més temps a Berga i a Gósol.

Uns premis literaris a la vista

Una altra de les idees que la comissió té entre cella i cella és convocar uns premis literaris que s’entreguin al final de l’any commemoratiu. “Ho tenim verd, però ho farem”, han reconegut. També estan estudiant la possibilitat de recollir tot el que tingui a veure amb el centenari en un llibre.

El calendari d’actes encara s’està acabant d’encaixar, però la comissió garanteix que arribarà al públic a través de múltiples canals en les pròximes setmanes: canals institucionals, mitjans de comunicació, cartells al carrer… Ho tenen clar: comença l’any Ballarín.