Ivan Sánchez es presentarà per tornar a ser alcalde? Així estan les coses a la CUP de Berga

L'actual alcalde nega taxativament que hagi dit 'no' a liderar la candidatura del 2023. Tot, en un escenari encaminat a repetir els 'tempos' de fa quatre anys, quan la CUP va ser de llarg l'últim partit en fer oficial la seva alcaldable

És la gran incògnita que sobrevola el Berguedà pel que fa a les eleccions del 2023. Què farà la CUP a Berga? Qui serà la primera espasa de la candidatura per intentar mantenir la vara a la capital? Amb Montse Venturós desmarcada de la primera línia política, Ivan Sánchez, el seu relleu, s’ha convertit en el rostre més mediàtic del partit a la comarca i això el col·loca al capdavant de les travesses per liderar la candidatura. L’Ara va publicar fa uns dies que Sánchez hauria comunicat a l’assemblea la seva intenció de no presentar-se i també que els cupaires no trobaven cap més candidat, però l’actual alcalde de la ciutat ho ha negat taxativament a l’Aquí Berguedà.

Sánchez diu que no ha donat cap resposta a la CUP. De fet, ni tan sols deixa clar que l’assemblea li hagi fet la proposta, tot i que, després dels últims mesos a l’Ajuntament, sembla evident que el seu nom ha de ser la primera opció del partit. “No hem parlat de res encara”, diu l’alcalde, que insisteix que està “centrat a governar i a invertir en la ciutat”.

La CUP, això sí, treballa internament en l’elaboració de llistes des de principis d’estiu. Ho va anunciar l’exregidora i militant Mònica Garcia a finals de juliol, durant la presentació de Guillem Canal com a nou regidor del ple, en substitució de Roser Valverde. Ja aleshores la CUP va deixar clar que se centraven en els 10 mesos que quedaven de mandat i que tot just estaven començant a formar un grup de treball de cara a les eleccions, sense definir encara ni els noms ni l’ordre de la llista. La fase dels noms la veien “lluny” i recalcaven que l’últim que escollirien seria l’alcaldable.

A aquesta última fase encara no s’hi ha arribat i, pel que sembla, no està previst que s’hi arribi en les pròximes setmanes. Fa quatre anys, la CUP va ser, de llarg, l’últim grup que va anunciar alcaldable: que Venturós optava a la reelecció es va fer públic el 15 de març del 2019, només un mes abans de la data en què el partit havia de presentar la candidatura a la Junta Electoral de Zona. I per aquestes eleccions volen seguir la mateixa estratègia per intentar esprémer al màxim el mandat i per centrar l’atenció dels veïns fins a última hora en les accions que fan des de l’Ajuntament.

Les xarxes socials, el mirall de l’estratègia cupaire

@CUPBerga és el compte de Twitter del partit a la capital del Berguedà. Es va crear el juliol del 2010, però en aquest tram final de mandat havia quedat força inactiu. De fet, no es van fer tuits entre el tall de la C-16 contra els JJOO del 30 de gener d’aquest any i el record del 28 de maig cap a Josep Maria Isanta, quan feia 17 anys del seu assassinat. El cas és que des de finals d’estiu, el compte ha revifat… I des de mitjans d’octubre gairebé totes les publicacions són per exhibir accions impulsades pel govern a la ciutat o per llançar crítiques cap al Consell Comarcal.

Primer, so de bombo i platerets per a l’anunci dels enderrocs al carrer Harmonia. Al cap d’uns dies, mateixa estratègia per al llançament dels nous pressupostos participatius. Després, amb les queixes cap a la gestió del porta a porta per part del Consell. També altaveu per a la denúncia de l’alcalde de falta de respecte per part del Consell cap al govern de Berga i per al suport al Grup de Defensa en la lluita contra la central hidroelèctrica reversible de la Baells. I, en l’últim mes, han insistit en la reducció del deute, han defensat que no se’ls ha tingut en compte per a la pista d’atletisme i han detallat, una per una, totes les inversions que estan tirant endavant des del govern de l’Ajuntament. Però d’eleccions i alcaldable, ni piu.