El Túnel del Cadí, encara més car el 2023: de 12,64 a 13,48 euros per a qui no tramiti la gratuïtat

La barrera central de Manresa també s'enfila fins als 9 euros (ara 8,39 €) i la lateral cap a Sant Vicenç, fins als 4,52 (ara 4,20 €). Ara bé, aquesta última pot sortir de franc entre setmana registrant la matrícula sense cost per internet

30 anys del túnel del Cadí. Imatge del peatge del Túnel del Cadí per la nit. Foto cedida per: Túnels Barcelona i Cadí

Els peatges que depenen de la Generalitat pujaran entre un 6,57% i un 7,3 a partir de l’1 de gener del 2023. Ho diu l’ordre signada pel conseller de Territori, Juli Fernández, i publicada aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Això afecta de ple el peatge del Túnel del Cadí, que passarà a costar 13,48 euros als turismes, furgons o furgonetes que hi passin sense tenir tramitada la gratuïtat (ara val 12,64 €). Recordem que tenen dret a passar-hi de franc tots els empadronats al Berguedà, però per fer-ho han de tramitar-ho a través del Consell Comarcal i vincular la seva targeta de crèdit per tal que quan la passin per la barrera no se’ls descomptin els diners. El cost per als que no disposen de la targeta vinculada suposa un 6,6% més que el que hi havia fixat aquest 2022.

En el cas de Túnel de Vallvidrera, el peatge en hora vall per a un turisme passarà dels 4,04 euros als 4,34 euros, mentre que en hora punta serà de 4,88 euros davant els 4,56 euros actuals. A les autopistes d’Autema (a la C-16, eix Sant Cugat-Terrassa-Manresa) l’increment serà d’un 7,19% i a les d’Aucat (C-32, eix Castelldefels-Sitges-el Vendrell) d’un 7,3%.

Per tant, el peatge que el Berguedà té més a prop de la frontera sud, la barrera lateral cap a Sant Vicenç de Castellet i la central per anar cap a Terrassa, també s’encarirà. A partir de l’1 de gener, els 8,39 euros que ara val fer via cap a Terrassa passaran a ser 9 euros clavats. I els 4,20 que costa desviar-se cap a Sant Vicenç de Castellet per la barrera lateral es convertiran en 4,52 euros.

Les fórmules per pagar menys (o no pagar) a la barrera de Manresa-Sant Vicenç

L’increment serà insalvable en dies festius. Ara bé, entre setmana hi ha fórmules per pagar menys diners o, directament, no pagar-ne.

A la barrera lateral (la que agafem baixant des del Berguedà i desviant-nos cap a Sant Vicenç de Castellet quan arribem al peatge) pot sortir de franc de dilluns a divendres no festius, les 24 hores del dia. Per aconseguir-ho, cal registrar la matrícula del vehicle AQUÍ. Un cop s’hagi donat d’alta la matrícula, la barrera s’aixecarà en aproximar-s’hi. Aquesta gratuïtat entrarà en vigor el 2 de gener, el primer dia feiner del 2023. Aquesta gratuïtat també es pot aconseguir pagant amb teletac o a través de l’aplicació Satelise (disponible per a iOS i Android)

Pel que fa a la barrera central, la que uneix Manresa i Terrassa per autopista, no hi ha la possibilitat de passar-la de franc, però sí d’aconseguir un descompte del 41,63%, de dilluns a divendres no festius, les 24 hores del dia. En aquest cas, els conductors de turismes podran pagar 5,25 euros en lloc dels 9 que els valdria sense l’aplicació o el teletac.

Una última opció per estalviar diners a la barrera per anar cap a Terrassa és el 50% de descompte, també via teletac o Satelise, per als turismes que hi passin de dilluns a divendres no festius en hores punta: entre les 7 del matí i dos quarts d’11 (10.30 h), i entre les 5 de la tarda (17 h) i les 9 del vespre (21 h). En aquest cas, el peatge els sortirà per 2,63 euros (un 50% de descompte respecte als 5,25 euros).