Mor Melitón Massana, cap de colla dels gegants de la Patum durant 25 anys

Discret i amb un criteri més que respectat en el si de la festa, va ser geganter des de 1961 i cap de colla de la comparsa entre el 1980 i el 2005, quan li va passar el relleu al seu fill, Dani, que encara ho és.

Meliton Massana, durant un passacarrers de Patum, amb el gegant de fons. JULI GENDRAU I GRIFELL

Ha mort als 78 anys Melitón Massana Tarrés. Va ser cap de colla dels gegants de la Patum durant 25 anys, des del 1980 fins al 2005 i una figura clau per entendre l’evolució de la festa des de les seves entranyes.

Massana va convertir-se en geganter l’any 1961, just després d’una remodelació de la colla que va permetre l’ampliació del nombre de camises. Qui va coincidir amb ell el recorda com una persona discreta, sempre volgudament apartat del focus mediàtic, amb caràcter i amb un criteri més que respectat tant dins la comparsa dels gegants com a la resta de colles.

L’anterior arxiver de Berga, Xavier Pedrals, ha consultat el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum per comprovar que Meliton Massana va signar durant 25 anys seguits com a cap dels gegants. Ho va fer entre el 1980 i el 2005, després d’una dècada força canviant pel que fa a caps de la comparsa. El seu predecessor va ser Ramon Fornell, que va ser cap de colla durant cinc anys, del 1974 al 1979. I abans ho havia estat Josep Maria Serra, però només durant tres anys, del 70 al 73. En canvi, quan Massana va assumir el paper va marcar una època. I va ser cap fins que va passar el relleu al seu fill, Dani Massana, que encara ara ho és.

Com a cap de colla, Meliton Massana va viure l’inici del perfeccionament del ball dels gegants, gràcies al fet que es va fer cada vegada més freqüent el procés en molts geganters de començar ballant-los a la Patum infantil i acabar fent el salt a la Patum dels grans. Es va crear escola de geganters i, a la plaça, els balls ho han fet palès, en una evolució que ha continuat el seu fill.

Els gegants han fet una nota de condol on el recorden amb admiració profunda:

Tenim una mala notícia. Ens ha deixat el Meliton, cap de colla geganter. Mestre, fuster, artista, patumaire, berguedà, amic i pare. El nostre condol a tota la família.

La vetlla de Massana serà aquest dimarts al matí, de 10 a 13 hores, a la Funerària Ferran de Berga i el funeral, el mateix dimarts a les 4 de la tarda a l’església de Sant Pere.