El turisme berguedà es mira el melic i s’encoratja a créixer des del podi de l’infern de La General

La Nit del Turisme del Berguedà reuneix el sector a la part inferior de la sala d'oci nocturn de Berga, engresca els assistents a reinventar-se i distingeix quatre empreses o persones

“Mai m’hauria imaginat al podi de La General defensant el turisme al Berguedà”. La berguedana Anna Parcerisa, consultora turística, va començar així la seva master class sobre les oportunitats del turisme a la comarca. Però el desconcert feia estona que es respirava a l’infern, la sala de baix de La General. Aquest dijous s’hi va organitzar la Nit del Turisme al Berguedà, una gala que va servir de punt de trobada al sector i també de reconeixement a quatre empreses o persones vinculades amb el turisme comarcal.

L’acte era a les 7 de la tarda, tot i que es va acabar endarrerint vint minuts perquè mitja hora abans havia començat el ple al Consell Comarcal i calia esperar algunes autoritats que tenien reservada cadira a primera fila. La majoria dels que anaven arribant coincidien que havien estat a La General, però mai a aquelles hores i per fer-hi el que hi venien a fer. Ni els agradava ni els desagradava, simplement els xocava.

El president d’Hosteleria i Turisme, Jordi Badia, va tardar ben poc a aclarir el per què de l’on. “Som a La General perquè crec en l’oci nocturn. I hi crec com un complement molt interessant per a tots nosaltres”, va dir. Badia va ser el primer a qui la presentadora, la periodista Anna Costa, va cedir el micròfon. El president de l’associació va ser breu, va matisar que a ell això de parlar no li agrada gaire i que porta millor “fer macarrons”, si bé va tenir temps per picar el crostó a les administracions: “Necessitem la taxa turística i necessitem que el 100% vagi al sector. Perquè hem de fer inversions perquè passin coses”.

El següent a passar pel podi de La General va ser el president de les cases rurals, Oriol Baños, que també va ser breu, però va aprofitar per congratular-se del bon moment del turisme rural: “Estem per sobre del nivell de la pandèmia i seguim creixent”. Al final de l’acte, Badia i Baños tornarien al podi per entregar reconeixements a activistes turístics.

El joc de l’oca d’Anna Parcerisa

Després de Baños, la presentadora va donar pas a un audiovisual que radiografiava el moment del turisme al Berguedà. Però per radiografia, la que va fer just després Anna Parcerisa. En un to amable però assertiu i en un discurs més que fonamentat en estudis i realitats, Parcerisa va obrir la llauna demostrant que, a grans trets, el turisme berguedà es presenta en societat igual que fa un segle.

Per això últim, Parcerisa va comparar el fenomen amb el joc de l’oca i va donar una sèrie d’idees per no tornar sistemàticament a la casella de sortida. La consultora va repassar les tendències del moment, casos d’èxit d’altres zones del món, i també va desgranar els punts fluixos o les mancances que el Berguedà ha de resoldre. Els més dolorosos per a les primeres files del públic van ser els que el món empresarial fa mesos que reivindica: que cal una estratègia compartida, que el sector privat i públic han d’anar en la mateixa direcció i que cal una governança compartida entre els que són dins de les administracions i els que són a primera línia de l’ecosistema turístic berguedà. Parcerisa va cloure la seva ponència recalcant que “és evident que el sector ha evolucionat” i que, tot i que comparteixi trets que ja existien fa un segle, s’han fet coses “molt bé” per progressar. Però va engrescar els actius turístics a anar més enllà: “La solució sou vosaltres”.

Quatre distintius per tancar l’acte

La part final de la gala va servir per a fer reconeixements a empreses i persones del sector del turisme. El primer dels distintius va ser pel restaurant Els Casals, de Sagàs, “per la seva trajectòria més enllà de terres berguedanes, i per ser un referent no només com a restaurant amb estrella Michelin sinó per tot l’entorn i l’oferta complementària”.

També va rebre un reconeixement Pilar Canudas, de la casa de turisme rural Barbats i primera dona presidenta de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà.

Una altra de les distincions va ser per a Casabella Natura, d’Olvan, per la “per la seva trajectòria com a empresa alimentària amb productes de qualitat, proximitat i ecològics.”.

I el darrer reconeixement va ser per als Jardins Artigas de La Pobla de Lillet, un dels recursos més singulars de l’Alt Berguedà amb el segell d’Antoni Gaudí. El va recollir l’alcalde de la Pobla, Enric Pla.

La jornada va acabar a la part de dalt de La General, la sala principal, amb un refrigeri a càrrec de Les Alzines Càtering i un espai de conversa informal entre els assistents que de ben segur que van reflexionar sobre el que, minuts abans, havia passat a l’infern.