Els empresaris abandonen el Pla de Reactivació pactat amb els polítics després de “muntanyes d’excuses” i “traves subterrànies”

La patronal d'empresaris se sent "frustrada i, fins i tot, enganyada" i anuncia que deixa de col·laborar amb els polítics "fins que hi hagi les condicions necessàries" per desenvolupar el Pla de Reactivació

La patronal d’empresaris del Berguedà, l’ACEB, ha decidit abandonar el Pacte per a la Reactivació que fa dos anys va pactar amb la classe política comarcal. Ho fan cansats de “les muntanyes d’excuses” i de “tota mena de traves subterrànies” que -diuen- “han estat el dia a dia en tot el que hem intentat construir pel bé comú de tots i també, per descomptat, de les empreses”.

En un comunicat, l’ACEB denuncia que, dos anys i mig després de presentar públicament la seva Visió a llarg termini, no hi ha pla consensuat, només s’han acordat i executat accions menors, no s’ha dotat a la comissió politicoempresarial de funcions i capacitats que la facin efectiva, i no veuen lideratge, compromís ni voluntat en les institucions públiques. En això últim, no només estiren les orelles als que manen, sinó que també recriminen que troben a faltar “massa sovint” fiscalització per part de l’oposició.

En el mateix comunicat, la patronal lamenta que, en tot aquest temps, “altres territoris han tingut la capacitat de progressar amb projectes ambiciosos de promoció econòmica, amb lideratges forts i amb el consens de tots els agents”. Però al Berguedà, creuen que la història ha estat una altra: “No hi ha hagut forma d’aconseguir que el Berguedà canviï el seu curs conjuntural negatiu per ser un lloc amb més valor afegit, amb més treball de qualitat, amb més inversions públiques i privades i amb nivells de desenvolupament similars als de comarques veïnes”.

Per tot plegat, l’empresariat se sent “frustrat i, fins i tot, enganyat”. I això, s’hi suma que som a les portes d’unes eleccions i de les campanyes prèvies. “No ens fa ser gens optimistes”, apunten. I per això han decidit abandonar el pacte amb els polítics “fins que no es donin les condicions necessàries per desenvolupar un projecte d’aquestes característiques”.

Inici il·lusionant, nus tens i desenllaç fatal

La junta de l’ACEB va presentar públicament el seu pla estratègic, la Visió ACEB, la tardor del 2020. Es va presentar als mitjans i també als diferents grups polítics amb representació a la comarca, per tal d’encaixar-ho amb les estratègies públiques i crear un únic full de ruta. D’aquella etapa, l’empresariat recorda que “es va rebre un suport majoritari, tot i que amb diferents nivells d’entusiasme i compromís”.

Al cap d’un any, la tardor del 2021, l’ACEB va comparèixer públicament per denunciar la manca de compromís de les institucions públiques competents i la lentitud en l’execució de les actuacions. En aquell comunicat, l’empresariat assegurava que el president del Consell, Josep Lara, havia perdut la seva confiança i havia deixat de ser considerat “un interlocutor vàlid” per tirar endavant el Pla de Reactivació.

La situació, però, es reconduiria des de la vessant política. Al cap de quatre mesos, el març del 2022, el Consell va anunciar que invertiria 300.000 euros en el Pla de Reactivació i que crearia una comissió mixta formada per representants de les institucions públiques i també de l’ACEB.

Ara, un any després, la patronal torna a alçar el crit al cel per recriminar que no s’han complert els compromisos i per anunciar que baixa del vaixell que fins ara compartia amb les institucions. Com a mínim fins que hi hagi un canvi de rumb i de velocitat.

X